Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Flaczki z
włołowiny,drobiu i ...Sernik na kruchym spodzie z ... »Prosicie mnie o przepis więc go specjalnie dla was napisałam.Ciasto niezwykle proste i szybko się je robi.Polecam na różne okazję, efekt i smak przede wszystkim jest i to jaki :)Składniki na
biszkopt:
jaja 5 szt (L)
mąka pszenna 8 łyżek
cukier 2 łyżkiSkładniki na masę:
śmietana 36% 750 ml
cukier 2 łyżkiPoncz
cytrynowy:sok z 1
cytrynywoda przegotowana 100 ml
cukier 2 łyżkiDodatkowo:kajmak mała puszka
słoneczniki 150 gWykonanie :
Jaja ubijamy z
cukrem na puch, dodajemy przesianą
mąkę.(Przesiewamy na sicie nad
jajami) Delikatnie mieszamy w jedną stronę. Formę prostokątną smarujemy
margaryną i wykładamy papierem do pieczenia,przekładamy ciasto. Wstawiamy do pieca.Pieczemy na dolnym poziomie piekarnika 25 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do ostudzenia. Zdejmujemy papier i przekładamy
biszkopt z powrotem do formy wyłożonej folią aluminiową. Do miseczki wlewamy przegotowaną ciepła
wodę i dodajemy do niej
cukier.
Cukier rozpuszczony więc wlewamy
sok z cytryny i mamy poncz gotowy.Nasączmy
biszkopt.
Śmietanę ubijamy na sztywno z
cukrem i przekładamy na nasączony
biszkopt i wstawiamy do lodówki. Kajmak rozpuszczamy z odrobiną
masła i lekko przestudzony polewamy na
śmietanę.
Słonecznik prażymy ze szczyptą
soli i posypujemy na kajmak i gotowe . Wkładamy do lodówki by wszystko nam stężało. (Robiłam wieczorem więc następnego dnia jedliśmy,czyli dziś)
sobota, 27 stycznia 2018, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .Polecane wpisyMarchewkowiec z
pomarańczową polewąSłodko dziś, zapraszam na pysznego
marchewko-wca. Ciasto szybko się robi i trudno się domyślić, że akurat to właśnie ciacho jest z warzywkiem. Polewa dodaje fajMakowiec z
jabłkami czyli po JapońskuTradycyjnie kolejne Święta Bożego Narodzenia nie obejdą się bez makowca.Więc zamiast kruchego ciasta będzie miękkie i delikatne wręcz puchowe czyli makowiec japKruche z
agrestem i pianką
bezowąMam dosyć powtarzających się ciast. Chciała bym zaskoczyć rodzinkę czymś innym. Pozmieniałam troszkę i tak powstało kruche ciasto z
agrestem i pianką
bezoKomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter