ßßß Cookit - przepis na Biszkoptowy ďż˝mietanowiec z kajmakiem i praďż˝onym sďż˝onecznikiem

Biszkoptowy �mietanowiec z kajmakiem i pra�onym s�onecznikiem

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Flaczki z włołowiny,drobiu i ...
Sernik na kruchym spodzie z ... »
Prosicie mnie o przepis więc go specjalnie dla was napisałam.Ciasto niezwykle proste i szybko się je robi.Polecam na różne okazję, efekt i smak przede wszystkim jest i to jaki :)
Składniki na biszkopt:
jaja 5 szt (L)
mąka pszenna 8 łyżek
cukier 2 łyżki
Składniki na masę:
śmietana 36% 750 ml
cukier 2 łyżki
Poncz cytrynowy:
sok z 1 cytryny
woda przegotowana 100 ml
cukier 2 łyżki
Dodatkowo:
kajmak mała puszka
słoneczniki 150 g
Wykonanie :
Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę.(Przesiewamy na sicie nad jajami) Delikatnie mieszamy w jedną stronę. Formę prostokątną smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia,przekładamy ciasto. Wstawiamy do pieca.Pieczemy na dolnym poziomie piekarnika 25 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do ostudzenia. Zdejmujemy papier i przekładamy biszkopt z powrotem do formy wyłożonej folią aluminiową. Do miseczki wlewamy przegotowaną ciepła wodę i dodajemy do niej cukier. Cukier rozpuszczony więc wlewamy sok z cytryny i mamy poncz gotowy.Nasączmy biszkopt. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i przekładamy na nasączony biszkopt i wstawiamy do lodówki. Kajmak rozpuszczamy z odrobiną masła i lekko przestudzony polewamy na śmietanę.Słonecznik prażymy ze szczyptą soli i posypujemy na kajmak i gotowe . Wkładamy do lodówki by wszystko nam stężało. (Robiłam wieczorem więc następnego dnia jedliśmy,czyli dziś)
sobota, 27 stycznia 2018, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Polecane wpisy
Marchewkowiec z pomarańczową polewą
Słodko dziś, zapraszam na pysznego marchewko-wca. Ciasto szybko się robi i trudno się domyślić, że akurat to właśnie ciacho jest z warzywkiem. Polewa dodaje faj
Makowiec z jabłkami czyli po Japońsku
Tradycyjnie kolejne Święta Bożego Narodzenia nie obejdą się bez makowca.Więc zamiast kruchego ciasta będzie miękkie i delikatne wręcz puchowe czyli makowiec jap
Kruche z agrestem i pianką bezową
Mam dosyć powtarzających się ciast. Chciała bym zaskoczyć rodzinkę czymś innym. Pozmieniałam troszkę i tak powstało kruche ciasto z agrestem i pianką bezo
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2018/01/Biszkoptowy-smietanowiec-z-kajmakiem-i-prazonym.html