ßßß
 
            
        
 Składniki:2 chleby50 g drożdży500 ml zimnej wody50 ml oliwy z oliwek850 g pszennej mąki1 łyżka soliNadzienie1 doniczka świeżej bazylii2 łyżki parmezanu, utartego25 czarnych oliwek, mały słoik2 łyżki oliwy
Składniki:2 chleby50 g drożdży500 ml zimnej wody50 ml oliwy z oliwek850 g pszennej mąki1 łyżka soliNadzienie1 doniczka świeżej bazylii2 łyżki parmezanu, utartego25 czarnych oliwek, mały słoik2 łyżki oliwy Drożdże pokrusz i rozpuść w zimnej wodzie. Dodaj oliwę, mąkę i zacznij zarabiać ciasto. Dodaj sól i zarabiaj dalej do uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto lekko się klei ale takie ma być. Przykryj naczynie folią i odstaw chleb do wyrośnięcia na godzinę. Przygotuj nadzienie. Wszystkie składniki zmiksuj na gruboziarnistą pastę.Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i złóż kilka razy, pozostaw na 10 minut. Następnie podziel ciasto na dwie równe porcje i każdą rozwałkuj na prostokąt o grubości 1,5 cm. Rozsmaruj po połowie nadzienia na każdym placku i złóż na pół wzdłuż dłuższego brzegu. Następnie skręć chleb w jedną stroną. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik na 250ºC. Włóż wyrośnięty chleb do piekarnika i piecz przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze przez 15-20 minut. Upieczony chleb wyjmij na metalową kratkę ostudź.Spara SparaSpara Spara
Drożdże pokrusz i rozpuść w zimnej wodzie. Dodaj oliwę, mąkę i zacznij zarabiać ciasto. Dodaj sól i zarabiaj dalej do uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto lekko się klei ale takie ma być. Przykryj naczynie folią i odstaw chleb do wyrośnięcia na godzinę. Przygotuj nadzienie. Wszystkie składniki zmiksuj na gruboziarnistą pastę.Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i złóż kilka razy, pozostaw na 10 minut. Następnie podziel ciasto na dwie równe porcje i każdą rozwałkuj na prostokąt o grubości 1,5 cm. Rozsmaruj po połowie nadzienia na każdym placku i złóż na pół wzdłuż dłuższego brzegu. Następnie skręć chleb w jedną stroną. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik na 250ºC. Włóż wyrośnięty chleb do piekarnika i piecz przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze przez 15-20 minut. Upieczony chleb wyjmij na metalową kratkę ostudź.Spara SparaSpara Spara