ßßß Cookit - przepis na Sernik marcepanowy na migdaďż˝owym spodzie

Sernik marcepanowy na migda�owym spodzie

nazwa

Wykonanie

Z pewnością go pokochacie, tak, jak moja rodzina :)
Na formę o średnicy 28 cm.
spód:
30 g mąki
30 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
90 g cukru
60 ml oranżady wiśniowej
skórka otarta z pomarańczy
100 g mielonych migdałów
masa serowa:
800 g kremowego serka
200 g surowej masy migdałowej
150 g cukru
4 jajka
200 g kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Spód: Wymieszać obie mąki, sól i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubijać na puszystą masę przez 3 minuty, dodawać stopniowo 70 g cukru. Ubijać przez kolejne 5 minut. Dodać oranżadę i skórkę z pomarańczy. Dodać wymieszane mąki, lekko wymieszać, dodać mielone migdały, lekko wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem i dodać do masy, lekko wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180st. C (z termoobiegiem- 160st.) aż ciasto będzie jasnobrązowe i pod naciskiem palca powstanie tylko lekkie wgłębienie.
Ser włożyć do miski, dodać starty na tarce marcepan, ubić mikserem, aż się połączą. Dodać cukier, jajka, śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać i przelać na wystudzony spód
Formę owinąć kilkakrotnie folią aluminiową, na blachę nalać wodę i wstawić do niej formę z ciastem. Piec 60 minut, ewentualnie dolewać wodę. Wystudzić.
Przepis z: "Landbaeckrei" nr 1/2018
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2018/01/Sernik-marcepanowy-na-migdalowym-spodzie.html