ßßß
Składniki :Kurczak z rosołu ( gotowane kawałki mięsa , można bez skóry )około 3-4 szklanki rosołu1 mała paczka rodzynek ( 200 g )1/2 kostki masła1 łyżka olejusól do smaku2 łyżki cukru1 łyżka soku z cytryny2 łyżki mąkitrochę więcej niż pół szklanki śmietany , najlepiej kremówki ( kuchnia tradycyjna nie jest dietetyczna , kiedyś wszystko było na maśle i gęstej śmietanie , więc nie ma co się oburzać 😉 )
Mięso podsmażamy w rondelku ,na łyżce masła i oleju , aż ładnie się przypiecze ( jak na zdjęciu – zrumienione ślady 😉 ) Zalewamy rosołem , zmniejszamy ogień . Na patelni, roztapiamy resztę masła , na którym podsmażamy rodzynki , tylko do czasu, aż zrobią się okrągłe , ciągle mieszając , dodajemy mąkę , jak połączy się w ładną kremową zasmażkę , przelewamy do kurczaka , delikatnie mieszając ,żeby nie powstały grudy , dolewamy także natychmiast, śmietanę ( nadal ,ciągle , delikatnie mieszając ) , doprawiamy solą, cukrem i cytryną ( tu możecie spróbować i zwiększyć ilość cukru lub cytryny , jak Wam bardziej pasuje, kwestia gustu ) .
Doprowadzamy do wrzenia , jeśli sos, jest zbyt gęsty , dodajcie więcej rosołu . Cały proces, trzeba wykonać dość szybko ,żeby mięso nie rozpadło się , pamiętajcie , że jest już ugotowane i nie musi długo siedzieć w rondelku 😉 Podajemy z ryżem , ja czasami ,doprawiam ryż ,delikatnie cynamonem i starta skórką cytryny, moi chłopcy lubią , ale w oryginale jest z wody z solą 😉 Smacznego !