ßßß Cookit - przepis na ,,Muszle makaronowe faszerowane mięsem i oliwkami’’

,,Muszle makaronowe faszerowane mięsem i oliwkami’’

nazwa

Wykonanie

Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym i czarnymi oliwkami, zapiekane w sosie pomidorowym to pyszne i niezawodne danie. Prostsza wersja bolognese, w dodatku w formie zapiekanki. Do przygotowania zapiekanki wykorzystałam produkty OLE!,HELIO Natura ePrezenty
Składniki:
30 muszli makaronowych
500 g mięsa mielonego z indyka
1 puszka pomidorów
1 cebula
3 ząbki czosnku
10 czarnych oliwek Ole lub mix oliwek Ole!
10 ząbków czosnku chili w oleju Ole!
10 dag sera żółtego
1 kartonik przecieru pomidorowego
pieprz, sól, zioła prowansalskie, oregano, bazylia
Przygotowanie: Muszle makaronowe gotujemy około 6 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy, płuczemy ciepłą wodą. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, następnie szklimy, dodajemy mięso, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i dodajemy zmiażdżony czosnek. Kiedy mięso zmieni kolor dodajemy pomidory z puszki oraz czosnek chili w oleju. Mieszamy, zostawiamy pod przykryciem, dodajemy pokrojone w ćwiartki oliwki. Zostawiamy na małym ogniu jeszcze na kilka minut pod przykryciem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Smarujemy naczynie żaroodporne oliwą. Muszle nadziewamy farszem, dodajemy pokrojone oliwki i całość posypujemy startym serem oliwki. Nadziane muszle wykładamy na naczynie żaroodporne, następnie zalewamy je koncentratem pomidorowym z kartonika i przykrywamy. Wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut.
Źródło:http://podrozwkulinaria.pl/muszle-makaronowe-faszerowane-miesem-i-oliwkami