Wykonanie
Muszle
makaronowe faszerowane
mięsem mielonym i
czarnymi oliwkami, zapiekane w
sosie pomidorowym to pyszne i niezawodne danie. Prostsza wersja bolognese, w dodatku w formie zapiekanki. Do przygotowania zapiekanki wykorzystałam produkty OLE!,HELIO Natura ePrezenty
Składniki:30 muszli
makaronowych500 g
mięsa mielonego z
indyka1 puszka
pomidorów1
cebula3 ząbki
czosnku10 czarnych
oliwek Ole lub mix
oliwek Ole!10 ząbków
czosnku chili w
oleju Ole!10 dag
sera żółtego1 kartonik
przecieru pomidorowegopieprz,
sól,
zioła prowansalskie,
oregano,
bazyliaPrzygotowanie: Muszle
makaronowe gotujemy około 6 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy, płuczemy ciepłą
wodą.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, następnie szklimy, dodajemy
mięso, przyprawiamy
solą,
pieprzem,
ziołami i dodajemy zmiażdżony
czosnek. Kiedy
mięso zmieni kolor dodajemy
pomidory z puszki oraz
czosnek chili w
oleju. Mieszamy, zostawiamy pod przykryciem, dodajemy pokrojone w ćwiartki
oliwki. Zostawiamy na małym ogniu jeszcze na kilka minut pod przykryciem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Smarujemy naczynie żaroodporne
oliwą. Muszle nadziewamy farszem, dodajemy pokrojone
oliwki i całość posypujemy
startym serem oliwki. Nadziane muszle wykładamy na naczynie żaroodporne, następnie zalewamy je
koncentratem pomidorowym z kartonika i przykrywamy. Wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut.