ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z marchewki z krewetkami

Zupa krem z marchewki z krewetkami

nazwa

Wykonanie

Jak mówi stare przysłowie: obiad bez zupy, to jak chłop bez cepa. Przysłowie średnie, ale zupa za to zacna. I przy okazji zastąpi drugie danie, gdyż jest bardzo treściwa.
Lista zakupów dla 4-6 osób:
500 g marchewki (waga po obraniu)
15 g świeżego imbiru (waga po obraniu)
1 ostra papryczka chili
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka cukru
700 ml bulionu
250 g mleka kokosowego
sól, pieprz
250 g krewetek mrożonych
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła klarowanego
kilka łyżek pestek dyni
Krewetki rozmrozić, odsączyć. Wymieszać z wyciśniętym czosnkiem. Usmażyć na rumiano na 1 łyżce masła klarowanego. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić.
Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
Marchew pokroić w cienkie plastry. Chili i imbir drobno posiekać. Zostawić garść surowej marchewki do przybrania zupy.
Na patelni rozgrzać druga łyżkę masła. Wrzucić plastry marchewki, posiekany imbir i chili. Smażyć chwilę razem. Posypać cukrem i cały czas mieszając smażyć jeszcze kilka minut.
Marchewkę, imbir i chili przełożyć do gotującego się bulionu. Dodać mleko kokosowe.
Gotować razem ok. 20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Zmiksować.
Do zupy dodać plastry surowej marchewki oraz przygotowane krewetki. Całość posypać pestkami dyni i natką pietruszki.
Smacznego :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2017/11/Zupa-krem-z-marchewki-z-krewetkami.html