Wykonanie
Uwielbiam
figi, są takie pyszne i pasują do wielu dań. Bardzo lubimy je jako dodatek w sałatkach, zapiekankach czy pizzy, jako dodatek na kanapki. Szkoda, że tak krótko są dostępne, mogłyby być w sklepach przez cały rok. Tak więc korzystam
póki są i jem je niemal codziennie.Dzisiaj zrobiłam pyszną
sałatkę z
figami i zabraliśmy ją na drugie śniadanie do pracy, mniam jaka wyszła pyszna. Pogoda się zmieniła, zrobiło się znacznie cieplej i nawet po południu wyszło słoneczko. Mimo tego wyciągnęłam już z szafy wszystkie moje swetry, odświeżyłam je i z radością je noszę, uwielbiam swetry. Takie ciepłe, kolorowe, ze wzorem warkocza. Przypominają mi się od razu swetry, które robiła moja babcia na drutach, nosiłam je jako mała dziewczynka i nieco starsza nastolatka. Teraz buszując po sklepach szukam takich zbliżonych do tych, które miałam jako dziecko. Budzą we mnie ciepłe wspomnienia.Miłego wieczorku kochani i życzę wam smacznego.Składniki:- kilka listków
sałaty lodowej- 3 garście
rukoli- 2
figi- kilka
pomidorków koktajlowych- 5
rzodkiewek- 50 g
sera fety- mały
jogurt naturalny- 5 listków świeżej
bazylii-
sól,
pieprz- 6
orzechów nerkowca- 6
orzechów pekan- mała garść
suszonej żurawiny- mała
papryka szpiczasta czerwona
Sałatę lodową rwiemy na kawałki, razem z
rukolą układamy ją na półmisku. Następnie kroimy
pomidorki na pół,
paprykę na kawałki,
rzodkiewkę w plastry. Układamy to wszystko na sałacie.
Figi kroimy na kawałki, układamy na warzywach,
fetę kroimy w kostkę i także układamy na półmisku. Dodajemy
orzechy i
żurawinę.W kubku mieszamy
jogurt naturalny z posiekaną
bazylią,
solą i
pieprzem. Polewamy nim
sałatkę.Smacznego.