ßßß
Uwielbiam figi, są takie pyszne i pasują do wielu dań. Bardzo lubimy je jako dodatek w sałatkach, zapiekankach czy pizzy, jako dodatek na kanapki. Szkoda, że tak krótko są dostępne, mogłyby być w sklepach przez cały rok. Tak więc korzystam póki są i jem je niemal codziennie.Dzisiaj zrobiłam pyszną sałatkę z figami i zabraliśmy ją na drugie śniadanie do pracy, mniam jaka wyszła pyszna. Pogoda się zmieniła, zrobiło się znacznie cieplej i nawet po południu wyszło słoneczko. Mimo tego wyciągnęłam już z szafy wszystkie moje swetry, odświeżyłam je i z radością je noszę, uwielbiam swetry. Takie ciepłe, kolorowe, ze wzorem warkocza. Przypominają mi się od razu swetry, które robiła moja babcia na drutach, nosiłam je jako mała dziewczynka i nieco starsza nastolatka. Teraz buszując po sklepach szukam takich zbliżonych do tych, które miałam jako dziecko. Budzą we mnie ciepłe wspomnienia.Miłego wieczorku kochani i życzę wam smacznego.Składniki:- kilka listków sałaty lodowej- 3 garście rukoli- 2 figi- kilka pomidorków koktajlowych- 5 rzodkiewek- 50 g sera fety- mały jogurt naturalny- 5 listków świeżej bazylii- sól, pieprz- 6 orzechów nerkowca- 6 orzechów pekan- mała garść suszonej żurawiny- mała papryka szpiczasta czerwonaSałatę lodową rwiemy na kawałki, razem z rukolą układamy ją na półmisku. Następnie kroimy pomidorki na pół, paprykę na kawałki, rzodkiewkę w plastry. Układamy to wszystko na sałacie. Figi kroimy na kawałki, układamy na warzywach, fetę kroimy w kostkę i także układamy na półmisku. Dodajemy orzechy i żurawinę.W kubku mieszamy jogurt naturalny z posiekaną bazylią, solą i pieprzem. Polewamy nim sałatkę.Smacznego.