ßßß
Składniki:Płatki owsiane ok 200gMiód 2 łyżkiOlej kokosowy 1 łyżkaPestki słonecznika 2 łyżkiSezam 1 łyżkaSiemię lniane 1 łyżkaWiórki kokosowe 2 łyżkiBakalie ok 100-150g ( u mnie rodzynki, żurawina, daktyle, morwa biała, śliwki suszone)Orzechy 2 łyżkiSposób przygotowania:W misce łączymy płatki owsiane lub mieszankę płatków owsianych, żytnich, orkiszowych, gryczanych, dodajemy pokrojone bakalie, orzechy, pestki oraz wiórki. Całość polewamy miodem i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy a następnie dodajemy zawartość miski. Granolę należy co pewien czas przemieszać tak by równomiernie się zarumieniła. Gdy granola jest już rumiana a bakalie i orzechy pięknie pachną, należy granolę dokładnie wystudzić a następnie przełożyć do szczelnie zamykanego słoiczka.
Domowa granola świetnie sprawdzi się w wersji śniadaniowej z jogurtem lub twarożkiem i pysznymi sezonowymi owocami, najlepiej z truskawkami 😉
Granolę również możemy dodać w formie słodkiej posypki do deseru. Czasem granolę wykorzystuję również jako uzupełnienie puddingu chia czy też posypuje nią sałatkę owocową. Jednym słowem warto mieć granolę pod ręką, zwłaszcza że jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu a w sytuacji gdy zaśpimy zawsze mamy szanse na pożywne śniadanie w kilka minut.
PozdrawiamSmakUla[Głosów:0 Średnia:0/5]Podziel się...