ßßß


Składniki na ciasto drożdżowe:20 g świeżych drożdży250 ml mleka 2 szklanki mąki pszennej2 jajka3-4 łyżki cukru4 łyżki oleju rzepakowegoszczypta soliDodatkowo:Świeże lub mrożone owoce (truskawki, borówki, agrest, ananasa)Cukier puder do posypaniaWykonanie:Do małej miseczki rozkruszamy drożdże, wsypujemy 1 łyżeczkę cukru i trochę mąki, zalewamy ciepłym mlekiem (ok. 1/4 szklanki). Rozrobiony zaczyn powinien mieć konsystencje gęstej śmietany. Składniki mieszamy i odstawiamy do czasu aż drożdże zaczną pracować (zaczną rosnąć).Mąkę ze szczyptą soli przesiewamy do większego naczynia, dodajemy jajka. W garnku podgrzewamy mleko z olejem i cukrem. Ciepłe (niegorące!) mleko z dodatkami wlewamy do miski z mąką i jajkami, dodajemy zaczyn drożdżowy. Łączymy wszystkie składniki wyrabiając ciasto za pomocą drewnianej łyżki lub mikserem z końcówką haka. Masę wyrabiamy kilka minut, aby stało się gładkie i elastyczne.Ciasto przykrywamy płócienną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę (powinno podwoić swoją objętość).Nagrzewamy gofrownicę, a następnie łyżką nakładamy ciasto (1 -1 1/2 łyżki na gofra)Gofry podajemy jeszcze ciepłe z ulubionymi owocami, dżemami i cukrem pudrem.Smacznego!