Wykonanie

Brioszki to francuskie bułeczki
drożdżowe pieczone w różnych kształtach i z różnorakimi dodatkami. Ja postawiłem na brioszki nadziane
dżemem figowym. Kojarzą mi się one z wakacjami w Egipcie, gdzie w kurortach bardzo często można spotkać tego typu przysmaki.Do upieczenia jednej tortownicy potrzebujesz:

- 360g
mąki pszennej- 120g
masła- 100ml ciepłego
mleka- 50g
cukru- 50g
drożdży- 3
jajek M- 3/4 łyżeczki
soli-
dżemu figowego (może być inny)-
cukru pudru do posypania




Ciepłe
mleko wymieszaj z
drożdżami,
cukrem i 100g
mąki, wymieszaj i odstaw na kilka minut. Dosyp resztę
mąki,
sól i dodaj
jajka (1 łyżkę roztrzepanych
jajek zostaw do posmarowania bułeczek) i zagnieć ciasto. Będzie bardzo lepkie, ostrzegam ;) Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, następnie stopniowo dodawaj
masło. Możesz zakończyć wyrabianie, gdy ciasto będzie odchodzić od rąk i miski. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na godzinę, w czasie której objętość ciasta się podwoi. Następnie zagnieć ciasto i podziel je na kilka kawałków, zależnie od tego ile i jak dużych brioszek chcesz upiec, każdy z kawałków rozpłaszcz w dłoni i nałóż na niego łyżeczkę
dżemu. złóż ciasto tak, by uformowac kulkę z
dżemem zamkniętym w środku.Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Kulki ciasta ułóż w tortownicy i odstaw na 45 minut.do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie włącz piekarnik na 180 stopni, bez termoobiegu, posmaruj bułeczki pozostawionym wcześniej roztrzepanym
jajkiem i umieść w nagrzanym piekarniku. Piecz przez 30 minut, w połowie pieczenia sprawdź, czy wierzch bułeczek zbytnio się nie rumieni. Jeśli tak jest, przykryj tortownice folią aluminiową lub papierem do pieczenia do końca pobytu w piekarniku.

Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, przykryj ściereczką a po 20 minutach zdejmij obręcz z tortownicy i dalej studź. Gdy brioszki będą już letnie możesz posypać je
cukrem pudrem i jeść, lub jeśli masz silną wolę, poczekać aż całkowicie ostygną, posypać i jeść je dopiero wtedy :) Podawaj w całości, pozwól gościom oderwać sobie własny kawałek:)Smacznego!