Wykonanie
Wytrawne
galaretki na bazie rosołu z duszonymi na
maśle pieczarkami ,
szynką ,
serem i konserwowymi warzywami w kształcie
jajek .Efektowna i bardzo smaczna przystawka która zaskoczy domowników i gości , idealna na Wielkanocny stół.


Składniki:

20 wydmuszek z jaj300 g
szynki konserwowej300 g
sera żółtego w kawałku1 puszka
kukurydzy konserwowej1/2 puszki
groszku konserwowego1/2 puszki
czerwonej fasoli konserwowej300 g
pieczarek2 łyżki
masłasól ,
pieprz1 l. rosołu lub
bulionu4 łyżki
żelatynyPrzygotowanie:W wydmuszkach od szerszej strony
jajka zrobić dziurkę wielkości
fasoli.Wyparzyć środki , wysuszyć lub dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym.Wydmuszki ustawić w pojemnikach na
jajka.
Szynkę oraz
ser żółty pokroić w małą kostkę.
Kukurydzę ,
groszek oraz
czerwoną fasolę odsączyć z zalewy.
Pieczarki pokroić w małą kostkę , udusić na rozgrzanym
maśle , doprawić
solą i
pieprzem.Rosół lub
bulion zagotować , rozpuścić w nim
żelatynę , odstawić do ostudzenia.Suche wydmuszki napełniać przygotowanymi składnikami , zalać rosołem.Odstawić na 3-4 h do stężenia
galaretek.Przed podaniem delikatnie usunąć skorupki.


Smacznego