ßßß Cookit - przepis na Galaretki jajka z duszonymi pieczarkami

Galaretki jajka z duszonymi pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Wytrawne galaretki na bazie rosołu z duszonymi na maśle pieczarkami , szynką , serem i konserwowymi warzywami w kształcie jajek .Efektowna i bardzo smaczna przystawka która zaskoczy domowników i gości , idealna na Wielkanocny stół.
Składniki:
20 wydmuszek z jaj
300 g szynki konserwowej
300 g sera żółtego w kawałku
1 puszka kukurydzy konserwowej
1/2 puszki groszku konserwowego
1/2 puszki czerwonej fasoli konserwowej
300 g pieczarek
2 łyżki masła
sól , pieprz
1 l. rosołu lub bulionu
4 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
W wydmuszkach od szerszej strony jajka zrobić dziurkę wielkości fasoli.
Wyparzyć środki , wysuszyć lub dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym.
Wydmuszki ustawić w pojemnikach na jajka.
Szynkę oraz ser żółty pokroić w małą kostkę.
Kukurydzę , groszek oraz czerwoną fasolę odsączyć z zalewy.
Pieczarki pokroić w małą kostkę , udusić na rozgrzanym maśle , doprawić solą i pieprzem.
Rosół lub bulion zagotować , rozpuścić w nim żelatynę , odstawić do ostudzenia.
Suche wydmuszki napełniać przygotowanymi składnikami , zalać rosołem.
Odstawić na 3-4 h do stężenia galaretek.
Przed podaniem delikatnie usunąć skorupki.
Smacznego
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/galaretki-jajka-z-duszonymi-pieczarkami