Wykonanie
Ciasto:takie jak na pizzęFarsz:200 g
szynki konserwowej w plastrach4-5
pieczarekCebula100-150 g
żółtego seraKilka listków świeżej
bazyliiSól,
pieprzW zasadzie z farszem można pokombinować, my akurat wykorzystałyśmy taką opcję.
Cebulę pokrój w drobne kawałki, podsmaż, zdejmij z patelni. Na patelnię wrzuć
szynkę, też drobno pokrojoną (musi się dobrze podsmażyć) dodaj
cebulę i pokrojone drobno
pieczarki, odstaw do wystygnięcia. Zetrzyj
ser i posiekaj
bazylię. Zmieszaj wszystko razem i dodaj
przyprawy.Ciasto trzeba cienko rozwałkować, lub rozciągnąć pacami. Nie zapomnij blatu posypać
mąką, ponieważ ciasto bardzo się klei. Wytnij koła szklanką im większa średnica, tym łatwiej będzie Ci kleić pierogi. Nałóż łyżeczkę farszu i
sklej, widelcem przygnieć sklejone końce. Ułóż na papierze do pieczenia i piecz w temperaturze 220°C przez ok. 12 minut a na ostatnie 3 minuty włącz termoobieg. Smacznego!