Wykonanie
Pyszny
serowy kotlet , to nowy pomysł na przełamanie nudy w kuchni . Przecież wszystko już było 😉 Moi chłopcy , sceptycznie patrzyli ,jak mozolnie , obklejam , kawałki
mięsa serem, niczym ściany tapetą i obtaczam w
jajku , a wszystko ,stara się jak może, spaść z powrotem na talerz 😉 No ale jak już przebrnęłam przez ten etap , dalej poszło gładko . Efekt wart był poświęcenia i rąk całych w
jajku i
bułce ..fuj nie lubię surowego
jajka na palcach , tak już mam i chyba nic tego nie zmieni . Rodzinka z apetytem wsunęła kotleciory , a to najważniejsze , następny przepis odhaczony 😉
Składniki na 4 osoby :4 połówki
piersi z kurczakaczubata szklanka, tartego
żółtego sera , np. goudaszklanka
bułki tartejsól ,
biały pieprz do smakugranulowany
czosnekszczypta mielonej
gałki muszkatołowej ( też do smaku 😉 )
olej do smażenia2
jajkaPiersi z kurczaka delikatnie rozklepujemy , tylko trochę , tak ,żeby pozostały dość grube ( 0,5 cm ) . Doprawiamy
solą ,
białym pieprzem , granulowanym
czosnkiem , mieloną gałką ( odrobinę nie za dużo ,żeby nie zdominowała potrawy ) , odstawiamy na 30 minut . W miseczce roztrzepujemy
jajka, jak do
schabowych , do kolejnej miski wsypujemy
bułkę tartą , a do ostatniej tarty
ser . No i teraz zaczyna się gimnastyka , bo
ser lubi się ześlizgnąć .
Bierzemy filet zanurzamy w
jajku , zgarniając jego nadmiar ręką , kładziemy jedną stroną na
serze , podnosimy i dokładamy do przyklejonego
sera , jeszcze trochę , tak żeby powstała gruba warstwa – dociskamy do kotleta . Delikatnie obtaczamy ponownie w
jajku , dociskając
ser, następnie w
bułce tartej , także dociskając wszystko dłońmi . Odkładamy na 30 minut do lodówki , jak zesztywnieją , łatwiej będzie smażyć – nie rozlecą się . Smażymy na rozgrzanym
oleju , w dość głębokim tłuszczu . Podajemy na gorąco z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami . Smacznego 😉