Wykonanie
Domowe ptysie z
kremem śmietankowym z
truskawkami to przysmak, który kojarzy mi się z dzieciństwem – w osiedlowych piekarniach lub też cukierniach można było kupić najlepsze na świecie słodkości, których niestety dziś rzadko można kupić. Dlatego warto samemu w zaciszu domowym przygotować ptysie z
kremem śmietankowym z takim
owocem, które jest waszym ulubionym!Z podanych poniżej składników przygotowałam 8 ptysiów.Ciasto ptysiowe:150g
maki pszennej tortowej25g
mąki ziemniaczanejpięć
jajek125ml tłustego
mleka125ml przegotowanej
wody50g
masłaKrem śmietankowy:250g
serka homogenizowanego o smaku waniliowym300ml tłustej
śmietanki 30% lub 36%30g
cukru pudruKilka świeżych
truskawek lub innych
owoców, np.
maliny lub
borówki lub też
jeżynyW średnim garnku należy zagotować
mleko wymieszane z
wodą i
masłem.Gdy
woda z
mlekiem się gotują, należy wymieszać i przesiać obie
mąki: pszenną i
tortową. Następnie dodajemy do gotujących się składników i cały czas mieszamy nie zdejmując z kuchenki. Energicznie mieszamy przez około jedną minutę a następnie przelewamy do miski i odstawiamy na bok by przestygło.Gdy ciasto przestygnie dodajemy
jajka i dokładnie miksujemy.Piekarnik nastawiamy na grzanie 180˚C.Następnie płaską blaszkę do pieczenia należy dokładnie wysmarować
masłem i oprószyć
mąką.Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego a następnie szprycujemy ciasto na przygotowaną blachę. Każde ciasto powinno
mieć średnicę około 5 cm.Blachę z
ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut.Upieczone ptysie pozostawiamy przez kilka minut w piekarniku. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia.Przestudzone ptysie należy przekroić na pół –
róbcie to delikatnie, nie naciskajcie nożem na ciasto – krójcie
ostrym nożem.
Truskawki należy pokroić na ćwiartki.Teraz przystąpimy do przygotowania kremu.Wyjmujemy wszystkie składniki (
śmietankę i
serek) z lodówki. W pierwszej kolejności ubijamy
śmietanę na
bitą śmietanę a następnie dalej miksując powoli dodajemy
serek homogenizowany i
cukier puder.Na dolne części ptysiów nakładamy krem
serowy i przykrywamy „czapeczką”. Po bokach każdego ptysia w krem wciskamy
owoce.Smacznego!Polecam inne przepisy na słodkie przekąski:Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, możesz nas wesprzeć, przekazując darowiznę. Dziękujemy!PLNEURGBP(No Ratings Yet)Loading...