ßßß Cookit - przepis na Domowe ptysie z kremem śmietankowym z truskawkami

Domowe ptysie z kremem śmietankowym z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Domowe ptysie z kremem śmietankowym z truskawkami to przysmak, który kojarzy mi się z dzieciństwem – w osiedlowych piekarniach lub też cukierniach można było kupić najlepsze na świecie słodkości, których niestety dziś rzadko można kupić. Dlatego warto samemu w zaciszu domowym przygotować ptysie z kremem śmietankowym z takim owocem, które jest waszym ulubionym!
Z podanych poniżej składników przygotowałam 8 ptysiów.
Ciasto ptysiowe:
150g maki pszennej tortowej
25g mąki ziemniaczanej
pięć jajek
125ml tłustego mleka
125ml przegotowanej wody
50g masła
Krem śmietankowy:
250g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
300ml tłustej śmietanki 30% lub 36%
30g cukru pudru
Kilka świeżych truskawek lub innych owoców, np. maliny lub borówki lub też jeżyny
W średnim garnku należy zagotować mleko wymieszane z wodą i masłem.
Gdy woda z mlekiem się gotują, należy wymieszać i przesiać obie mąki: pszenną i tortową. Następnie dodajemy do gotujących się składników i cały czas mieszamy nie zdejmując z kuchenki. Energicznie mieszamy przez około jedną minutę a następnie przelewamy do miski i odstawiamy na bok by przestygło.
Gdy ciasto przestygnie dodajemy jajka i dokładnie miksujemy.
Piekarnik nastawiamy na grzanie 180˚C.
Następnie płaską blaszkę do pieczenia należy dokładnie wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego a następnie szprycujemy ciasto na przygotowaną blachę. Każde ciasto powinno mieć średnicę około 5 cm.
Blachę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut.
Upieczone ptysie pozostawiamy przez kilka minut w piekarniku. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia.
Przestudzone ptysie należy przekroić na pół – róbcie to delikatnie, nie naciskajcie nożem na ciasto – krójcie ostrym nożem.
Truskawki należy pokroić na ćwiartki.
Teraz przystąpimy do przygotowania kremu.
Wyjmujemy wszystkie składniki (śmietankę i serek) z lodówki. W pierwszej kolejności ubijamy śmietanę na bitą śmietanę a następnie dalej miksując powoli dodajemy serek homogenizowany i cukier puder.
Na dolne części ptysiów nakładamy krem serowy i przykrywamy „czapeczką”. Po bokach każdego ptysia w krem wciskamy owoce.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na słodkie przekąski:
Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, możesz nas wesprzeć, przekazując darowiznę. Dziękujemy!
PLN
EUR
GBP
(No Ratings Yet)
Loading...
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2017/06/29/ptysie-z-kremem