ßßß

Zaczyn odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
Masło rozpuścić i odstawić do stygnięcia. Do dużej miski wlać mleko, dodać żółtka, cukier, masło, mąkę, sól i wyrośnięty zaczyn. Wszystko dobrze wymieszać ręką lub za pomocą miksera wyposażonego w hak do mieszania ciasta drożdżowego.


Miskę przykryć pokrywką lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż co najmniej podwoi swoją objętość (można też wstawić miskę z ciastem do piekarnika, ustawionego na 35 °C).
Po wyrośnięciu ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, podzielić je na 4 części.
Część ciasta rozwałkować ma prostokąt.
Na środku wzdłuż dłuższego boku wysypać 150 g borówek i łyżkę cukru. Zawinąć ciasto jak na zdjęciach i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.



Tak samo postąpić z każdym kawałkiem ciasta. Rolady przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180°C (termoobieg). Wszystkie rolady posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
Na wierzchu posypać perlistym cukrem.
Blachę z ciastem wstawić do gorącego piekarnika i piec wszystko przez 25 minut.
Po wystudzeniu rolady pokroić na bułki.

Jeśli nie zjecie wszystkiego, rolady można zamrozić i odmrozić w odpowiednim momencie.Smacznego!