Wykonanie
Od jakiegoś czasu zabierałam się za ten przepis. Podoba mi się nazwa i fakt, że stał się popularny kiedy Nancy Reagan podała go w
Białym Domu. Przepis podobno pochodzi z Afryki, a jego nazwa od tego, że pierwotnie jadło się go rękami, tak jak jadłyby go
małpki. Nie wiem czy
małpy byłyby nim w ogóle zainteresowane, ale
cynamon i
drożdże to cudowne połączenie. I taki też jest ten słodki
chleb. Oryginalnie przygotowuje się go w formie na babkę z kominem, ale niestety w wyniku pewnej awarii musiałam ciasto przerzucić- dosłownie do keksówki. Po prostu chodzi o to, że po godzinie leżakowania, ciasto prawie eksplodowało z formy:D Wyrosło potwornie. Zawsze miałam rękę do
drożdżowego, ale tym razem przeszło to moje oczekiwania. Mimo przebojów na początku, chlebek wyszedł fantastyczny. A forma tak naprawdę nie ma znaczenia.

Składniki:200 ml
mleka80 g miękkiego
masła2 duże
jajkaok 550 g
mąki pszennej25 g świeżych
drożdżyłyżka
cukru trzcinowegododatkowo:120 g miękkiego
masłapłaska łyżka
cynamonułyżeczka zmielonej
gałki muszkatołowejok 170 g
cukru trzcinowegoopcjonalnie
orzechyWykonywanie:
Drożdże zasyp
cukrem i zalej szklanką letniego
mleka. Odstaw na 10 minut. Gdy mikstura zacznie bąbelkować przelej ją do większej miski dodaj
jajka, resztę
mleka,
mąkę i
cukier. Wymieszaj i wyrób ciasto. Do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Do rondla wrzuć
masło,
cynamon, gałkę,
cukier i
orzechy. Powoli podgrzewaj aż wszystko się rozpuści. Odstaw do aż wszystko przestygnie. Z ciasta odrywaj kawałki i formuj je w kulkę. Każdą wrzucaj do masy
cukrowo- cynamonowej aby się nią pokryła. Układaj kulki w formie na babkę ( z kominem) ale jeśli jej nie masz użyj formy jaką posiadasz. Odstaw do wyrośnięcia na ok 30 minut. Po tym czasie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piecz ok 30-35 min.Smacznego!