ßßß Cookit - przepis na Fyriskaka - szwedzkie ciasto z jabďż˝kami

Fyriskaka - szwedzkie ciasto z jab�kami

nazwa

Wykonanie

Idealne jesienne ciasto z jabłkami, cynamonem i kardamonem. Niesamowicie proste w przygotowaniu, nie wymaga użycia robota kuchennego. Pyszne i składające się z łatwo dostępnych produktów. Gorąco polecam !!! Przepis z bloga Moje wypieki .
Składniki : ( wszystkie składniki powinny być temp. pokojowej )
130 g masła
1 łyżeczka mielonego kardamonu + dodatkowo do oprószenia
500-600 g jabłek
3-4 łyżki jasnego brązowego cukru
1,5 łyżeczki cynamonu
100 g cukru trzcinowego ( w całym tym przepisie użyłam Demerara )
2 jaja
140 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę z proszkiem przesiać, odstawić.
2 łyżki brązowego cukru mieszamy z cynamonem. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne. Tniemy na ósemki. Do jabłek dodajemy wcześniej przygotowany cukier z cynamonem, mieszamy. Odstawiamy.
Masło roztopić, lekko przestudzić, może pozostać ciepłe. Do masła dodajemy kardamon, mieszamy. Następnie dodajemy cukier trzcinowy ponownie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Kolejno dodajemy po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym dodaniu tak aby połączyło się ze składnikami. Na koniec dosypujemy mąkę z proszkiem. Mieszamy cały czas za pomocą rózgi kuchennej ale tylko do połączenia składników.
Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok 20-23 cm ( najlepiej do 20 cm wtedy ciasto będzie wyższe ) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej mąką. Równamy wierzch. Na górze układamy odsączone z soku kawałki jabłek tak aby zachodziły na siebie i tworzyły rozetę czy wachlarz. Wierzch jabłek można dodatkowo oprószyć pozostałym cukrem i kardamonem - ja już tego nie robiłam.
Pieczemy w temp. 175°C przez 30-40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2017/10/Fyriskaka-szwedzkie-ciasto-z-jablkami.html