ßßß
Dzik, tu warchlak przygotowany w oparciu o przepis dr. Grzegorza RussakaSkładniki:- część środkowa małego dzika- mieszanka peklsól+sól kamienna 50:50- jałowiec, listek laurowy, ziele angielskie, czosnek, rozmarynZ dzika, najlepiej warchlaka należy wykroić środkową część razem z kością, tj. schab z kością i boczek żeberkami. Żeberka przecinamy ok 15cm od schabu.Peklujemy takie kawałki mięsa na mokro 5 dni. Zalewę peklująca przygotowujemy wg. tabeli . Mięso peklujemy w chłodzie.Następnie wyjmujemy mięso z zalewy i parzymy w wodzie o temp. ok. 75stopni do uzyskania w najgrubszym mięśniu ok. 70 stopni, czyli ok. 1h/kg najgrubszego mięśnia.Po sparzeniu możemy odłożyć mięso na dzień dwa do lodówki, zamrozić i wykorzystać w odpowiednim dla nas momencie lub po ostygnięciu poddać opiekaniu.Przygotowujemy glazurę na bazie oleju, miodu i przypraw. Smarujemy mięso glazurą i wstawiamy do piekarnika z grillem lub kładziemy na grill ogrodowy na węgiel drzewny. Zapiekamy mięso z każdej strony kilkanaście min, tj. do momentu aż się zarumieni, a raczej lekko zbrązowiej .Kroimy na kawałki, każdy z żeberkiem.Smacznego i darz bórczwartek, 16 lutego 2017, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyWędzarnia ZbyszkaDzik z rusztuKIEŁBASA BESKIDZKA SZYNKOWA ...Mielonka wieprzowaWędzarnia Mateusza i PiotraBoczek prasowanyKiszka ziemniaczana ...Kiełbaski z królikaŚwiąteczny Pasztet Kuby RojekChorizo pleśniowe z dzika_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter