Wykonanie
Zbliża się międzynarodowy dzień
makaronu.
Makaron na obiad bardzo często u nas gości. Proponuję pesto bucatini z
wędzoną makrelą i
pomidorami. Jest to najprostsze danie z
makaronu. Co prawda
ryby sama nie wędziłam, ale zapewniam Was, że pesto jest domowe. Pesto bucatini to trochę grubszy
makaron z dziurką w środku. Jest świetny, bo idealnie wsiąka sosy nawet pesto. Pesto zmiksowałam z
jarmużu i
pietruszki. Świetnie pasuje do
wędzonej ryby. To danie często przygotowuję na kolację. Mój S. bardzo je lubi…Ja zresztą też choć ze zdecydowanie mniejszą porcją
makaronu.

Oczywiście można swobodnie użyć innego
makaronu. Notorycznie kupuję różnokolorowe i przeróżnego kształtu
makarony. Są to też
makarony z
mąki durum lub gryczanej. Świetnie smakują
makarony z
fasoli lub soi. Podobnie jak
makaron gryczany są bezglutenowe.
Makaron to wdzięczny produkt do jedzenia ale i do fotografowania, nie sądzicie?

Składniki: na 2 porcje150 g bucatini lub innego
makaronu, waga sucha4 łyżki pesto1 mała
makrela, wędzona w całości250 g
pomidorów koktajlowych2 łyżki rozdrobnionego
parmezanuPesto50 g
jarmużupęczek
pietruszki2 łyżki utartego
parmezanu3 łyżki prażonych
migdałów100 ml
oliwy z oliweksól do smaku
Pomidory upiecz w piekarniku. Zrób to przed samym podaniem, bo szybko
tracą kształt po wyjęciu z piekarnika…Wszystkie składniki na pesto zmiksuj. Jeśli pesto jest bardzo gęste dodaj więcej
oliwy lub zimnej
wody. Ugotuj bucatini al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź z
wody i włóż z powrotem do garnka. Dodaj pesto do gorącego
makaronu i dokładnie wymieszaj. Nałóż
makaron na talerze. Na wierzchu ułóż porcje
makreli i pieczone
pomidory. Całość posyp
parmezanem.