ßßß
Oczywiście można swobodnie użyć innego makaronu. Notorycznie kupuję różnokolorowe i przeróżnego kształtu makarony. Są to też makarony z mąki durum lub gryczanej. Świetnie smakują makarony z fasoli lub soi. Podobnie jak makaron gryczany są bezglutenowe. Makaron to wdzięczny produkt do jedzenia ale i do fotografowania, nie sądzicie?
Składniki: na 2 porcje150 g bucatini lub innego makaronu, waga sucha4 łyżki pesto1 mała makrela, wędzona w całości250 g pomidorów koktajlowych2 łyżki rozdrobnionego parmezanuPesto50 g jarmużupęczek pietruszki2 łyżki utartego parmezanu3 łyżki prażonych migdałów100 ml oliwy z oliweksól do smaku
Pomidory upiecz w piekarniku. Zrób to przed samym podaniem, bo szybko tracą kształt po wyjęciu z piekarnika…Wszystkie składniki na pesto zmiksuj. Jeśli pesto jest bardzo gęste dodaj więcej oliwy lub zimnej wody. Ugotuj bucatini al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź z wody i włóż z powrotem do garnka. Dodaj pesto do gorącego makaronu i dokładnie wymieszaj. Nałóż makaron na talerze. Na wierzchu ułóż porcje makreli i pieczone pomidory. Całość posyp parmezanem.