Wykonanie
Poziom trudnościBabeczki z kremem budyniowym zobaczyłam po raz pierwszy kilka lat temu, na blogu Asi z Delicious Titbits. W Portugali znane są jako Pastéis de
Nata, a w Lizbonie-stolicy tego pięknego
kraju jako Pastéis de Belém. Te tartaletki zrobione są z
francuskiego ciasta i wypełnione po brzegi pysznym kremem budyniowym. Obiecałam sobie, że kiedyś je przygotuję. W Walentynki dostałam od mojej przyjaciółki Kasi 2 opakowania gotowego
ciasta francuskiego i postanowiłam że nadszedł czas żeby przygotować te cudowne babeczki.Porcja na 12 babeczekSkładniki:550 g (2 opakowania po 275g)
ciasta francuskiego250 ml
mleka250 ml
śmietany 30%skórka otarta z ½
cytrynysok z ½
cytryny50g
maki pszennej175g
cukru5
żółtek1 kawałek (6 cm) kory
cynamonumasło do wysmarowania foremek
cynamon do posypaniaSposób przygotowania:W garnku z grubym dnem zmieszać
mleko wraz ze
śmietaną, dodać otartą
skórkę z cytryny,
sok z cytryny i powoli podgrzewać. Dodać
mąkę,
cukier i 6
żółtek, wszystko wymieszać miotełką aż powstanie gładka mieszanina.

Do garnka włożyć korę
cynamonu.

Powoli podgrzewać, często mieszając, aż powstanie krem o konsystencji budyniu.



Zdjąć z ognia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C (termoobieg). Przygotować formę do pieczenia muffinów. Każde wgłębienie wysmarować cienką warstwą
masła.
Ciasto francuskie rozwinąć, zdjąć papier i zwinąć ponownie w rulon. Każdy rulon pokroić na 6 kawałków, kawałki rozwałkować na placki, placki umieścić we wgłębieniach formy.




Krem przełożyć do przygotowanych dołków z
ciastem.



Wstawić do piekarnika na ok. 30 minut, wierzch babeczek powinien się zrumienić.

Po wyjęciu z piekarnika, babeczki delikatnie posypać
cynamonem.





Smacznego!