Wykonanie

Kolejna szybka a zarazem pyszna propozycja na
ciasteczka z wykorzystaniem
ciasta francuskiego. Pyszne chrupiące babeczki ze słodkim kremem na bazie
żółtek,
cukru z dodatkiem
cytryny i
cynamonu.Jest to portugalski przysmak znany też pod nazwą "Pasteis de
Belem" pochodzącą od miejsca z którego się wywodzą. Najlepsze jeszcze ciepłe, ale na zimno też niczego im nie brakuje ;) Przepis znaleziony w książce "Tak lubię gotować". Polecam baaaardzo :)Składniki:ok 400-500g
ciasta francuskiego250g
mleka250g
śmietany kremówki175g
cukru50g
maki pszennej5
żółtek1 laska
cynamonuskórka otarta z 1/2
cytrynysok z 1
cytrynycynamon do posypaniaFormę na 12 muffinek natłuścić. Z
ciasta francuskiego wyciąć 12 kółek o średnicy 10cm i grubości ok 3mm. Powkładać je do otworów na muffinki.Wykonanie thermomix:Założyć motylek. Do naczynia wlać
mleko i
śmietanę, dodać
żółtka, skórkę i
sok z cytryny mąkę i
cukier. Wymieszać 10s/obr4. Dodać laskę
cynamonu i gotować 18 min/90stopni/obr.2Z masy wyjąć laskę
cynamonu a gotowym kremem napełnić babeczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut w temp. 200 stopni do zezłocenia. Po upieczeniu jeszcze ciepłe posypać delikatnie
cynamonem i pozostawić w foremce ok 10 minut. Po tym czasie delikatnie wyjąć i studzić na kratce.Wykonanie tradycyjne:Wszystkie składniki oprócz laski
cynamony dokładnie zmiksować. Dodać laskę
cynamonu i gotować ciągle mieszając w naczyniu z grubym dnem. ok 18-20 minut. Gotowym kremem napełnić babeczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut w temp. 200 stopni do zezłocenia. Po upieczeniu jeszcze ciepłe posypać delikatnie
cynamonem i pozostawić w foremce ok 10 minut. Po tym czasie delikatnie wyjąć i studzić na kratce.Smacznego :)
