ßßß Cookit - przepis na Portugalskie babeczki z ciasta francuskiego z kremem cytrynowo-cynamonowym

Portugalskie babeczki z ciasta francuskiego z kremem cytrynowo-cynamonowym

nazwa

Wykonanie

Kolejna szybka a zarazem pyszna propozycja na ciasteczka z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Pyszne chrupiące babeczki ze słodkim kremem na bazie żółtek, cukru z dodatkiem cytryny i cynamonu.
Jest to portugalski przysmak znany też pod nazwą "Pasteis de Belem" pochodzącą od miejsca z którego się wywodzą. Najlepsze jeszcze ciepłe, ale na zimno też niczego im nie brakuje ;) Przepis znaleziony w książce "Tak lubię gotować". Polecam baaaardzo :)
Składniki:
ok 400-500g ciasta francuskiego
250g mleka
250g śmietany kremówki
175g cukru
50g maki pszennej
5 żółtek
1 laska cynamonu
skórka otarta z 1/2 cytryny
sok z 1 cytryny
cynamon do posypania
Formę na 12 muffinek natłuścić. Z ciasta francuskiego wyciąć 12 kółek o średnicy 10cm i grubości ok 3mm. Powkładać je do otworów na muffinki.
Wykonanie thermomix:
Założyć motylek. Do naczynia wlać mleko i śmietanę, dodać żółtka, skórkę i sok z cytryny mąkę i cukier. Wymieszać 10s/obr4. Dodać laskę cynamonu i gotować 18 min/90stopni/obr.2
Z masy wyjąć laskę cynamonu a gotowym kremem napełnić babeczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut w temp. 200 stopni do zezłocenia. Po upieczeniu jeszcze ciepłe posypać delikatnie cynamonem i pozostawić w foremce ok 10 minut. Po tym czasie delikatnie wyjąć i studzić na kratce.
Wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki oprócz laski cynamony dokładnie zmiksować. Dodać laskę cynamonu i gotować ciągle mieszając w naczyniu z grubym dnem. ok 18-20 minut. Gotowym kremem napełnić babeczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut w temp. 200 stopni do zezłocenia. Po upieczeniu jeszcze ciepłe posypać delikatnie cynamonem i pozostawić w foremce ok 10 minut. Po tym czasie delikatnie wyjąć i studzić na kratce.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/07/portugalskie-babeczki-z-ciasta.html