Wykonanie



Jest mnóstwo przepisów na ten deser. Zazwyczaj korzystam z Jamiego, ale dzisiaj wybrałam wersję proponowaną przez Edith .Składniki na 9
ciasteczek:1 opakowanie
ciasta francuskiego, schłodzonego, w rulonie3
żółtka13 g - czubata łyżka
skrobii kukurydzianej (jeśli nie macie, może być ziemniaczana lub
pszenna mąka)łyżeczka pasty waniliowej (może być łyżka
cukru wanilinowego)125 g drobnego
cukru do wypieków175 ml
mleka200 ml
śmietany kremówki
W rondlu, na słabym ogniu, wymieszać
żółtka z
cukrem i
skrobią. Kiedy składniki się połączą, dodać
mleko,
śmietanę i
wanilię. Delikatnie podwyższyć temperaturę i stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Od razu zdjąć rondel z ognia, przykryć folią spożywczą i zostawić do ostudzenia. Formę do muffinów wysmarować
masłem.
Ciasto francuskie pociąć na 9 kawałków (zostawić papier, w które było zawinięte). Każdego
ślimaka włożyć pomiędzy papier i zdusić otwartą dłonią. Uformować krążek, można dalej dłonią, można też użyć wałka, który wypełni formę (taka metoda pozwoli na właściwe wyrośnięcie
ciasta francuskiego; wycięcie krążków nie gwarantuje takiego efektu).

Tak przygotowane
spody wypełnić chłodnym kremem (po dwie łyżki) i piec 13 minut w 220 stopniach z termoobiegiem.