Wykonanie
Powiem, że nie sądziłam by dodanie
kaszy jaglanej do
ciasta drożdżowego dało taki efekt. Rogaliki są przepyszne, wilgotne, puszyste po prostu idealne.

Składniki:100 g
kaszy jaglanej500 ml
mleka20 g
drożdży świeżych3 łyżki
cukru3
żółtka100 g
masła prawdziwego2-3 szklanki
maki pszennejdodatkowo:100 g
masła prawdziwego1 szklanka
cukru zwykłego2 płaskie łyżki
cynamonulukier cytrynowy

Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, gotujemy 400 ml
mleka wsypujemy
kaszę i gotujemy około 15 minut ciągle mieszając.Pozostałą ilość
mleka tj. 100 ml podgrzewamy, do ciepłego dodajemy pokruszone
drożdże, łyżkę
cukru i łyżkę
mąki mieszamy, odstawiamy by zaczyn ruszył. Lekko wystudzoną
kaszę dodajemy do zaczynu, wbijamy 3
żółtka, dodajemy roztopione
masło, resztę
cukru oraz
mąkę i zagniatamy elastyczne ciasto. Mi
mąki poszło 2 i pół szklanki i tak ciasto było klejące. Zostawiamy ciasto pod przykryciem około 20 minut, by podrosło.Następne 100 g
masło roztapiamy, dodajemy do niego
cukier i
cynamon.Ciasto dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na koło o średnicy około 30 cm. Nakładamy jedną czwartą mieszanki z
cynamonem na ciasto dokładnie rozprowadzając. Nożem dzielimy ciasto na osiem części, zwijamy rogaliki i wstawiamy do piekarnika na 25 minut, pieczemy w 170 stopniach. Upieczone rogaliki możemy posmarować lukrem zrobionym z
cukru pudru i
soku z cytryny.Z tej porcji wyszło mi 32 rogaliki.SMACZNEGO

