Wykonanie
            Przepyszne kotleciki...cóż mi więcej pisać, najlepiej zrobić i samemu ocenić. Wspomnę tylko, że w przepisie dodaje się pod koniec ubitą pianę z 
białek ale jak nie mam czasu to od razu wrzucam całe 
jajka. Nigdy też nie trzymam masy w lodówce przed formowaniem...zawsze wychodzą pyszne. Przepis z bloga Mój dzień .

Składniki :600 g 
filetu z kurczaka ( lub gotowego 
mięsa mielonego drobiowego - ja takiego używam )3 
jaja ugotowane na twardo2 
jaja surowe1 ząbek 
czosnku1 
cebula1/2 pęczka 
zielonej cebulki lub 
szczypiorku ( często dodaję też 
koperek )2-3 łyżki 
bułki tartejsól, 
pieprzFilet z kurczaka mielimy w maszynce do 
mięsa razem z 
cebulą lub jeśli używamy gotowego 
mięsa mielonego to można ją wcześniej zmiksować i połączyć z 
mięsem. Najlepiej 
cebulę podsmażyć na 
maśle na złoty kolor. Ja zawsze dodaję podsmażoną 
cebulę pociętą w drobną kostkę.Do 
mięsa dodajemy 
jajka starte na tarce od dużych oczkach, 
czosnek przeciśnięty przez praskę, 
bułkę tartą, posiekany 
szczypiorek, 
cebulkę lub 
koperek, 2 
żółtka ( jak 
pisałam wcześniej często nie oddzielam 
białka od 
żółtka tylko dodaje od razu całe ). Doprawiamy 
solą i 
pieprzem.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy 
mięsnej delikatnie mieszając. Tak przygotowane 
mięso wstawiamy do lodówki na 30 minut. Można pominąć etap czekania i od razu formować i smażyć kotlety.Z masy 
mięsnej formujemy zgrabne kotlety, obtaczamy w 
bułce tartej, smażymy na rozgrzanym 
oleju z dodatkiem 
masła.Smacznego :)* W oryginalnym przepisie na kotlety pożarskie powinno się 
mięso drobno posiekać nożem. Więc jeśli nie macie maszynki do 
mielenia mięsa czy gotowego mielonego drobiowego a w lodówce leżą piersi kurze spokojnie można je przygotować na obiad w tej wersji :)