Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Sushi z
łososiemKarkówka zapiekana z
serem »Mamy niedziele, a wiadomo że przy niedzieli robimy różne smakołyki by dogodzić rodzinie.Więc i ja poszłam do kuchni popatrzyłam co mam w lodówce i zabrałam się za robienie
biszkoptu i
potem moje myśli zaczęły buzować i powstał pyszny tort z przełamaniem nuty kwaskowej.Składniki na
biszkopt6
jajek3/4 szklanki
cukru5 czubatych łyżek
mąki pszennej typ 500Składniki na krem300 ml
śmietany kremówki 36%200 g
białej czekolady400 g
serka mascarponeDodatkowo:
jagody 500 g( miałam zamrożone)
cukier żelujący na 500 g
owocówwiórka żółte z
czekoladywiórka różowe z
czekolady- znajdziecie je naWykonanieWięc moi
drodzy zaczynamy od
biszkoptu.Ten
biszkopt zawsze wychodzi, nazwałam go łapu capu . Do misy wbijamy
jaja- ważne temp pokojowa.Wsypujemy
cukier i miksujemy do momentu aż uznamy że odpowiada nam konsystencja oraz puszystość ubitych jaj.
Mąkę przesiewamy centralnie nad ubitymi
jajami tak po troszku i
łopatka mieszamy w jedną stronę,aż do ostatniej
mąki.Formę 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia ( tylko dno) boki wysmarowałam
masłem i obsypałam
mąką.Teraz spokojnie można przelać nasze ciasto
biszkoptowe. Pieczemy w 170 stopniach 20-25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy zostawiamy na 10 minut do schłodzenia, wyjmujmy z formy i kładziemy go do góry nogami( zdejmując papier) teraz z 10 minut postoi i się wyrówna ( będzie równy).Kroimy go na cztery krążki.Krem do
tortuCzekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i zostawiamy do lekkiego schłodzenia. Ubijamy
śmietanę na sztywno do której dodajemy
serek mascarpone i ostudzoną
czekoladę. Przekładamy dwa krążki kremem.Trzeci krążek
jagodami ( jakieś 5-7 minut gotujemy go garnku z
cukrem żelującym ).Teraz resztę kremu i obsypujemy wiórkami kolorowymi z
czekolady. Wstawiamy do lodówki i po 4 godzinach można już jeść.





niedziela, 05 lutego 2017, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .Polecane wpisyNo kochani dziś torcik o smaku
śmietany i
czekolady.Jakiś czas temu dostałam od zdrowymarket24.pl produkty do zrobienia
tortu i dziś wam chce pokazaTort z kremem i karmelizowaną
gruszkąKochani mamy jesień dziś złotą jutro szarą.Postanowiłam moim milusińskim trochę osłodzić ten dzień.No bo jak tu inaczej zrobić by uśmiech się ukazały na buziakaTort malinowyPyszny torcik malinowy zrobiony dla młodzieńca na 18 urodziny. Miło jest kiedy ten torcik jeszcze smakuje :)Tak i było w tym przypadku. Składniki na formęKomentarzeO mnie

Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter