Wykonanie
Gotując wczoraj obiad przypomniała mi się surówka z
kiszonych ogórków, którą często
jadłam w dzieciństwie. Taką robiła moja babcia i mama. Ta surówka świetnie się komponuje jako dodatek do obiadu, do
mięs z sosem, do pieczonego
kurczaka czy kotletów. Świetnie smakuje i podkreśla smak dania, nie wiem jak wy, ale ja muszę
mieć jakąś surówkę czy
sałatkę do obiadu. Jeżeli nie lubicie
cebuli możecie ją oczywiście pominąć. Można dodać pokrojony
por, też będzie pysznie. Miłego dnia życzę i dużo uśmiechu :-)Zapraszam :-)Składniki:- słoik domowych
ogórków kiszonych- 1 średnia
cebula-
sól,
pieprz- 1 łyżka
oliwy lub
oleju- garść
szczypiorkuWykonanie:
Ogórki pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Dodać posiekaną w drobną kostkę
cebulę oraz
oliwę lub
olej. Wymieszać, dodać szczyptę
soli i
pieprz. Ponownie wymieszać i posypać na wierzchu
szczypiorkiem. Podawać z
mięsem, sosem, pieczonym
kurczakiem, kotletami i
ziemniakami lub
ryżem czy
kaszą.