ßßß
Składniki:~ 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej~ 125 ml letniej wody~ 125 ml letniego mleka~ 50 g masła- roztopionego, przestudzonego~ 25 g świeżych drożdży~ 1 łyżeczka cukru~ 1 łyżeczka soli (dałam ziołową)~ 1 łyżka ziół prowansalskich~ pół łyżeczki tymianku~ pół łyżeczki chili w płatkach~ pół łyżeczki czarnego sezamu~ 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę~ garść grubo pokrojonych czarnych oliwek~ garść startego parmezanu~ 2 łyżki roztopionego masła dosmarowania babeczekNa początek w garnuszku przygotować rozczyn z drożdży w mleku z dodatkiem cukru.Pozostawić do podwojenia objętości.W dużej misce połączyć mąkę z przyprawami, czosnkiem i oliwkami. Dodać drożdże i masło.Wszystko połączyć na jednolitą masę mikserem używając końcówek do ciasta drożdżowego.Odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę, tak aby ciasto zwiększyło objętość dwukrotnie. Po czasie wyjąć ciasto na podsypany blat/ stolnicę i uformować wałeko grubości około 7cm i podzielić go na 12 równych części. Uformować bułeczki.Formę o wymiarach 30x21 wyłożyć papierem do pieczenia i układać w niej bułki rzędami.Podczas pieczenia bułeczki się ze sobą złączą.Przed włożeniem do piekarnika należy je posmarować roztopionym masłem i posypać parmezanem.Piec w temperaturze 20 0° C przez 20 minut.
********Ten pierwszy post po roku dedykuję Adrianowi, który często dzwoni do mnie ze swoimi przemyśleniami kulinarnymi jak i po kuchenną poradę :)About Paula