ßßß
Mało ostatnio zieleni na blogu. Chociaż nie jestem fanką brokułów to czasem lubię sobie z nimi poeksperymentować. Do tej zapiekanki niegdyś, zamiast brokuła dodawałam zieloną fasolkę szparagową lub szparagi w sezonie. Równie dobrze możecie ich użyć.Zapiekanka makaronowa z łososiem to danie proste i szybkie do przygotowania. Nadaje się zarówno na rodzinną kolację, jak i na kolację we dwoje.
Składniki:350g filetu z łososia100g makaronu typu świderki lub penne300g świeżych różyczek brokułałyżka soku z cytryny1 kula mozzarelli120g serka kanapkowego np almette śmietankowy2 łyżki tartego parmezanu120ml mlekaszczypta startej gałki muszkatołowejsól i czarny pieprzolej rzepakowyparmezan do posypania – opcjonalnieŁososia pozbawić skóry i pokroić w kostkę. Przełożyć do formy żaroodpornej. Dodać sól, świeżo mielony pieprz, sok z cytryny oraz łyżeczkę oleju. Dobrze ale delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Włożyć naczynie żaroodporne z łososiem na 10 minut.Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Wystarczy od czasu gotowania podanego na opakowaniu odjąć 2 minuty. Odcedzić. Przelać zimną wodą. Odstawić.Brokuła podzielić na mniejsze części. Gotować przez 8 minut w osolonej wodzie. Odcedzić. Przelać zimną wodą.Serek kanapkowy, mleko oraz gałkę muszkatołową przełożyć do niewielkiego garnka i podgrzać. Dodać parmezan i doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać aby sos zrobił się gładki. Nie gotować.Wyjąc łososia z piekarnika. Do naczynia dołożyć makaron oraz sos. Wymieszać delikatnie aby łosoś się nie rozpadł. Dodajemy brokuła. Na wierzch układamy kawałki mozarrelli. Wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać parmezanem.