ßßß

(inspirowana Kwestią Smaku).Składniki:300 g łososia (bez skóry i ości)brokuł100 g makaronusok z cytrynyoliwa125 g mozzarellisól i pieprz4 łyżki płatków migdałów4 łyżki tartego ParmezanuSos:125 g serka śmietankowego Philadelphia (lub inny podobny)30 g tartego Parmezanupół szklanki mleka1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowejsól i pieprzPrzygotowujemy naczynie żaroodporne (ja użyłam prostokątne 20cm na 30). Wyfiletowanego łososia kroimy na kawałki, skrapiamy cytryną, wrzucamy do naczynia. Solimy, pieprzymy, dodajemy odrobinę oliwy. Wstawiamy samego łososia do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 minut.Gotujemy makaron, trochę krócej niż wskazane, gdyż będzie on jeszcze później zapiekany. Gotujemy również różyczki brokuł, żeby były al dente. Przecedzamy i zalewamy zimną wodą. To jest ważne by brokuł nie zmiękł.W garnuszku rozpuszczamy serek, starty Parmezan i mleko, aż zrobi się kremowy sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Teraz mieszamy makaron z sosem i wykładamy to wszystko na wyciągniętego z piekarnika łososia. Mozzarellę kroimy w kostkę i wykładamy do naczynia, dodajemy też brokuł. Całość przysypujemy migdałami i Parmezanem.Ponownie wkładamy zapiekankę do piekarnika na 15 minut do 190 stopni.Ślinka cieknie na samą myśl ;)
