Wykonanie
Poziom trudności
Wołowina w
pieprzowym sosie – to danie, które przygotowywałam na warsztatach w Hanoi . To pierwsza potrawa, którą powtórzyłam w domu i wyszła mi tak samo doskonale jak w Wietnamie. Moja przewodniczka po Hanoi – Thanh i jej ciocia Thủy byłyby ze mnie dumne.Wszystkie składniki są w Polsce łatwo dostępne.Porcja dla 4-5 osóbSkładniki:600 g
polędwicy wołowej (cieńszy koniec)2 łyżki
octu ryżowego2-3 łyżeczki
czarnego pieprzu w ziarnach2 łyżki
oleju rzepakowego2 łyżki
sosu ostrygowego1 łyżka
sosu rybnego1 łyżka
oleju rzepakowego2 ząbki
czosnku2 pełne łyżeczki tapioki w proszku (
skrobi z
manioku)*250 ml letniej
wody2 średnie białe
cebule½ pęczka świeżej
kolendry* można zastąpić
skrobią kukurydzianą lub
mąką ziemniaczanąSposób przygotowania:
Polędwicę przekroić wzdłuż na pół, następnie w ok. ½ cm plastry. Każdy plaster rozbić tłuczkiem na płasko.

Przełożyć do miski, zalać
ryżowym octem.
Pieprz rozgnieść w moździerzu, dodać do
mięsa.

Dodać
olej rzepakowy,
sos ostrygowy i
sos rybny. Wszystko zamieszać odstawić na 15-20 minut.

Kolendrę pokroić na kawałki. Tapiokę (
skrobię lub
mąkę) rozmieszać w letniej wodzie.
Czosnek drobno posiekać,
cebulę pokroić w
pióra. W woku, lub rondlu podsmażyć na
oleju czosnek.

Po chwili dodać
mięso.

Wszystko smażyć na sporym ogniu ok. 7 minut, ciągle mieszając.

Po tym czasie dodać mieszaninę tapioki z
wodą oraz
cebulę.


Zmniejszyć temperaturę grzania, podgrzewać aż sos zgęstnieje (4-5 minut).
Wołowinę w
pieprzowym sosie podawać z
ryżem (jaśminowym, basmati) oraz pokrojoną
kolendrą.

Smacznego!