ßßß Cookit - przepis na Wołowina w pieprzowym sosie

Wołowina w pieprzowym sosie

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Wołowina w pieprzowym sosie – to danie, które przygotowywałam na warsztatach w Hanoi . To pierwsza potrawa, którą powtórzyłam w domu i wyszła mi tak samo doskonale jak w Wietnamie. Moja przewodniczka po Hanoi – Thanh i jej ciocia Thủy byłyby ze mnie dumne.
Wszystkie składniki są w Polsce łatwo dostępne.
Porcja dla 4-5 osób
Składniki:
600 g polędwicy wołowej (cieńszy koniec)
2 łyżki octu ryżowego
2-3 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
2 pełne łyżeczki tapioki w proszku (skrobi z manioku)*
250 ml letniej wody
2 średnie białe cebule
½ pęczka świeżej kolendry
* można zastąpić skrobią kukurydzianą lub mąką ziemniaczaną
Sposób przygotowania:
Polędwicę przekroić wzdłuż na pół, następnie w ok. ½ cm plastry. Każdy plaster rozbić tłuczkiem na płasko.
Przełożyć do miski, zalać ryżowym octem.
Pieprz rozgnieść w moździerzu, dodać do mięsa.
Dodać olej rzepakowy, sos ostrygowy i sos rybny. Wszystko zamieszać odstawić na 15-20 minut.
Kolendrę pokroić na kawałki. Tapiokę (skrobię lub mąkę) rozmieszać w letniej wodzie. Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w pióra. W woku, lub rondlu podsmażyć na oleju czosnek.
Po chwili dodać mięso.
Wszystko smażyć na sporym ogniu ok. 7 minut, ciągle mieszając.
Po tym czasie dodać mieszaninę tapioki z wodą oraz cebulę.
Zmniejszyć temperaturę grzania, podgrzewać aż sos zgęstnieje (4-5 minut).
Wołowinę w pieprzowym sosie podawać z ryżem (jaśminowym, basmati) oraz pokrojoną kolendrą.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2016/11/wolowina-pieprzowym-sosie