Wykonanie
Nabyłam
drogą kupna sprzedaży piękne
żeberka i już wracając z zakupów zastanawiałam się nad sposobem przyrządzenia. Grilla w planach nie było więc musiał mi wystarczyć piekarnik. Posmarowane dużo wcześniej aromatyczną bejcą i
potem długo pieczone po prostu rozpływały się w ustach.
czas przygotowania : 10 minut + 12 godzin marynowania + 2 , 5 godziny pieczeniaskładniki :ok. 1,5 kg
żeber wieprzowych3-4
cebuleBEJCA - 2 łyżeczki płynnego
miodu2 łyżki sosu teryjaki2 łyżki
sosu ostrygowego1 łyżka
oleju rzepakowego2 łyżeczki pasty pomidorowej1 łyżeczka suszonego, zmielonego
czosnku1 łyżeczka
papryki mielonej ostrej2 czubate łyżeczki
kolendry w ziarenkachsposób przygotowania :
żeberka opłukałam i dobrze osuszyłam. Pokroiłam na mniejsze kawałki - porcje. Składniki
bejcy dobrze wymieszałam -
kolendrę najpierw utłukłam w moździerzu. Tak przygotowaną mieszanką posmarowałam kawałki
żeberek, ułożyłam w misce i szczelnie przykryłam folią spożywczą. Odstawiłam do lodówki na kilkanaście godzin.Następnego dnia obrałam
cebule i pokroiłam je w
pióra. Połowę wsypałam do naczynia żaroodpornego. Na
cebulę położyłam kawałki
żeberek. Dodałam resztę
cebuli i polałam pozostałą w misce bejcą. Naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. Po 20-30 minutach zmniejszyłam temperaturę do 150 st. C, przykryłam naczynie i piekłam 2 godziny.Podałam z
ziemniakami z
wody i surówką.