ßßß Cookit - przepis na Żeberka bejcowane, pieczone z cebulą

Żeberka bejcowane, pieczone z cebulą

nazwa

Wykonanie

Nabyłam drogą kupna sprzedaży piękne żeberka i już wracając z zakupów zastanawiałam się nad sposobem przyrządzenia. Grilla w planach nie było więc musiał mi wystarczyć piekarnik. Posmarowane dużo wcześniej aromatyczną bejcą i potem długo pieczone po prostu rozpływały się w ustach.
czas przygotowania : 10 minut + 12 godzin marynowania + 2 , 5 godziny pieczenia
składniki :
ok. 1,5 kg żeber wieprzowych
3-4 cebule
BEJCA - 2 łyżeczki płynnego miodu
2 łyżki sosu teryjaki
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżeczki pasty pomidorowej
1 łyżeczka suszonego, zmielonego czosnku
1 łyżeczka papryki mielonej ostrej
2 czubate łyżeczki kolendry w ziarenkach
sposób przygotowania : żeberka opłukałam i dobrze osuszyłam. Pokroiłam na mniejsze kawałki - porcje. Składniki bejcy dobrze wymieszałam - kolendrę najpierw utłukłam w moździerzu. Tak przygotowaną mieszanką posmarowałam kawałki żeberek, ułożyłam w misce i szczelnie przykryłam folią spożywczą. Odstawiłam do lodówki na kilkanaście godzin.
Następnego dnia obrałam cebule i pokroiłam je w pióra. Połowę wsypałam do naczynia żaroodpornego. Na cebulę położyłam kawałki żeberek. Dodałam resztę cebuli i polałam pozostałą w misce bejcą. Naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. Po 20-30 minutach zmniejszyłam temperaturę do 150 st. C, przykryłam naczynie i piekłam 2 godziny.
Podałam z ziemniakami z wody i surówką.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/07/zeberka-bejcowane-pieczone-z-cebula.html