ßßß
(4 porcje)Składniki:4 kacze udka ze skórąsól i pieprzolej rzepakowy1 cebula, pokrojona w drobną kostkę3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki½ szklanki piwa, najlepiej ciemnego1 ½ szklanki wiśni, świeżych lub mrożonych¼ łyżeczki mielonej wędzonej papryki1 łyżka mioduPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C. Natrzyj udka solą pieprzem.W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki oleju i włóż udka kacze skórą do dołu. Smaż do ładnego zarumienienia, przez około 6 minut i odwróć udka na drugą stronę.Włóż patelnię z udkami do nagrzanego piekarnika i piecz przez 1 ½ godziny (Jeżeli nie posiadasz patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku, przełóż udka do naczynia żaroodpornego). Jeżeli chcesz przywrócić chrupiącą skórkę (w trakcie pieczenia przestanie być chrupiąca) na kilka minut włącz funkcję grilla.W celu zrobienia sosu, na średnim ogniu umieść mały garnek z 2 łyżkami oleju i wrzuć cebulę. Smaż do lekkiego zarumienienia, przez około 5 minut po czym dodaj czosnek. Po chwili wlej piwo, dodaj wiśnie, wędzoną paprykę, pieprz i miód. Gotuj często mieszając, aż sos lekko zgęstnieje, przez około 8 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem jeżeli to konieczne.Smacznego!
English versionRoasted duck legs with honey beer sauce with cherries(4 servings)Ingredients:4 duck legs, skin onsalt and peppercanola oil1 onion, chopped3 cloves garlic, sliced½ cup Książęce honey beer1 ½ cup cherries, fresh or frozen¼ tsp smoked paprika1 tbs honeyPreparation:Preheat oven to 180 oC. Sprinkle the duck legs with salt and pepper.Heat 2 tablespoons of oil in a large pan over medium high heat. Place the duck legs into the hot pan, skin side down, cook until skin has browned, about 6 minutes. Flip the duck legs on the other side.Place the pan in the oven for 1 ½ hours (If you don’t have a large ovenproof pan, just brown the duck legs and then transfer them, skin side up, to a baking dish). To crisp the skin back up, preheat the broiler and place the duck under the broiler for a few minutesFor the cherry sauce in a pot over medium high heat add the 2 tablespoons of oil. Add the onion and cook until lightly browned, about 5 minutes. Stir in the garlic, add the beer, cherries, smoked paprika, black pepper and honey. Allow to boil, stirring frequently, until slightly thickened, about 8 minutes. Season with salt and pepper to taste.Spoon the sauce over the duck just prior to serving.Enjoy!
Share the post "Pieczone kacze udka w sosie piwno-miodowym z wiśniami / Roasted duck legs with honey beer sauce with cherries"


