ßßß Cookit - przepis na Pieczone kacze udka w sosie piwno-miodowym z wiśniami

Pieczone kacze udka w sosie piwno-miodowym z wiśniami

nazwa

Wykonanie

Share the post "Pieczone kacze udka w sosie piwno-miodowym z wiśniami / Roasted duck legs with honey beer sauce with cherries"
Udka kacze w przepysznym sosie piwno-miodowym z wiśniami, doskonały pomysł na świąteczne danie obiadowe. Robi się praktycznie samo w piekarniku, a sos to kwestia chwili. Pycha!
Scroll down for recipe in English
(4 porcje)
Składniki:
4 kacze udka ze skórą
sól i pieprz
olej rzepakowy
1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
½ szklanki piwa, najlepiej ciemnego
1 ½ szklanki wiśni, świeżych lub mrożonych
¼ łyżeczki mielonej wędzonej papryki
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C. Natrzyj udka solą pieprzem.
W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki oleju i włóż udka kacze skórą do dołu. Smaż do ładnego zarumienienia, przez około 6 minut i odwróć udka na drugą stronę.
Włóż patelnię z udkami do nagrzanego piekarnika i piecz przez 1 ½ godziny (Jeżeli nie posiadasz patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku, przełóż udka do naczynia żaroodpornego). Jeżeli chcesz przywrócić chrupiącą skórkę (w trakcie pieczenia przestanie być chrupiąca) na kilka minut włącz funkcję grilla.
W celu zrobienia sosu, na średnim ogniu umieść mały garnek z 2 łyżkami oleju i wrzuć cebulę. Smaż do lekkiego zarumienienia, przez około 5 minut po czym dodaj czosnek. Po chwili wlej piwo, dodaj wiśnie, wędzoną paprykę, pieprz i miód. Gotuj często mieszając, aż sos lekko zgęstnieje, przez około 8 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
Smacznego!
English version
Roasted duck legs with honey beer sauce with cherries
(4 servings)
Ingredients:
4 duck legs, skin on
salt and pepper
canola oil
1 onion, chopped
3 cloves garlic, sliced
½ cup Książęce honey beer
1 ½ cup cherries, fresh or frozen
¼ tsp smoked paprika
1 tbs honey
Preparation:
Preheat oven to 180 oC. Sprinkle the duck legs with salt and pepper.
Heat 2 tablespoons of oil in a large pan over medium high heat. Place the duck legs into the hot pan, skin side down, cook until skin has browned, about 6 minutes. Flip the duck legs on the other side.
Place the pan in the oven for 1 ½ hours (If you don’t have a large ovenproof pan, just brown the duck legs and then transfer them, skin side up, to a baking dish). To crisp the skin back up, preheat the broiler and place the duck under the broiler for a few minutes
For the cherry sauce in a pot over medium high heat add the 2 tablespoons of oil. Add the onion and cook until lightly browned, about 5 minutes. Stir in the garlic, add the beer, cherries, smoked paprika, black pepper and honey. Allow to boil, stirring frequently, until slightly thickened, about 8 minutes. Season with salt and pepper to taste.
Spoon the sauce over the duck just prior to serving.
Enjoy!
Share the post "Pieczone kacze udka w sosie piwno-miodowym z wiśniami / Roasted duck legs with honey beer sauce with cherries"
Źródło:http://karmelowy.pl/pieczone-kacze-udka-w-sosie-piwno-miodowym-z-wisniami-roasted-duck-legs-with-honey-beer-sauce-with-cherries