Wykonanie
Jakiś czas temu miałam przyjemność uczestniczyć w świątecznych warsztatach z Sokołowem i Kukbukiem. Warsztaty odbyły się w bardzo malowniczym, wręcz bajkowym miejscu w Akademii Smaku Sokołów w Woli Suchożeberskiej.Po przybyciu na miejsce przywitała nas świąteczna atmosfera, ubrana choinka, pięknie przystrojony stół oraz małe przystawki dla zgłodniałych podróżników. Warsztaty prowadził Maciej Nowicki - szef kuchni w Muzeum Pałacu
Jana III Sobieskiego w Wilanowie a część praktyczną wspierał Dominik Moskalenko - szef kuchni Sokołów. Wracaliśmy w rozmowach do tradycji świątecznych, do naszych
polskich dań, do starych przepisów. Zresztą całe menu było właśnie przygotowane zgodnie z autentycznymi, staropolskimi przepisami świątecznymi.
Po miłym i ciekawym wstępnie podzieliliśmy się na grupy i zaczęło się gotowanie. Byłam w swoim żywiole, mogłam robić to co kocham czyli gotować i to dużo. Cały czas miałyśmy zajęte ręce. Ja razem z Anią i Moniką robiłyśmy wspaniałą zupę - Szablok z
kapustą kwaśną i pulpetami królewieckimi. Zaskoczył mnie jej smak bardzo pozytywnie, tak bardzo, że niedługo pojawi się ona na moim blogu w całej okazałości. Pomagałyśmy również przygotować deser -
Kasztany w
maraschino na budyniu z
kaszy z zefirkami. Deser wspaniały, po prostu skradł moje
serce. Zresztą wszystkie dania były pyszne i ciekawe.
Szablok z
kapustą kwaśną i pulpetami królewieckimi
Wołowina z wędzoną
słoniną,
brukselką i fjutem
Kasztany w
maraschino na budyniu z
kaszy z zefirkami
Czarna
kiszka z
cynamonem na jarzębinie i bitce ziemniaczanej
Spędziłam naprawdę wspaniałe chwile w bardzo miłym towarzystwie, najadłam się do syta pysznych dań i upewniłam się, że warto wracać do starych, sprawdzonych przepisów. Spotkałam się ze znajomymi blogerkami i poznałam nowe osoby. Bardzo dziękuje, że mogłam uczestniczyć w tak fantastycznych warsztatach.Zdjęcia wstawiłam dzięki uprzejmości organizatorów.