Wykonanie
Pomysł na tą przystawkę powstał przy okazji przygotowania
daktyli w
bekonie nadziewanych gorgonzolą .Często piekę warzywa w piekarniku, dzięki temu nie
tracą witamin i są bardziej esencjonalne w smaku. Pieczone warzywa najczęściej podaję skropione
oliwą i
octem balsamicznym. Jednak
brukselka najlepiej smakuje w towarzystwie solonego
masła,
parmezanu lub
bekonu.Do pieczenia
brukselki użyłam metalowych szpadek, dzięki którym ,,
kapustki" równomiernie się upiekły.Przystawka udała się wybornie, słodko-gorzka
brukselka idealnie połączyła się ze zrumienionym
bekonem.
Składniki:
brukselka (tyle sztuk ile plastrów
bekonu) - ,,
kapustki" powinny
mieć podobną wielkośćplastry surowego i
wędzonego bekonumetalowe szpadki lub wykałaczkiPrzygotowanie:
Brukselkę umyć, obrać z zewnętrznych listków.Każdą
brukselkę owinąć plastrem
bekonu i przebić metalową szpadką.
Brukselki ułożyć w naczyniu do zapiekania, piec 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Czas pieczenia zależy od wielkości
brukselek, należy je piec do miękkości.Po wyjęciu
brukselek z piekarnika, usunąć metalowe szpadki.
Brukselkę podawać na ciepło lub zimno.Smacznego