ßßß Cookit - przepis na Brukselka pieczona w bekonie

Brukselka pieczona w bekonie

nazwa

Wykonanie

Pomysł na tą przystawkę powstał przy okazji przygotowania daktyli w bekonie nadziewanych gorgonzolą .
Często piekę warzywa w piekarniku, dzięki temu nie tracą witamin i są bardziej esencjonalne w smaku. Pieczone warzywa najczęściej podaję skropione oliwą i octem balsamicznym. Jednak brukselka najlepiej smakuje w towarzystwie solonego masła, parmezanu lub bekonu.
Do pieczenia brukselki użyłam metalowych szpadek, dzięki którym ,,kapustki" równomiernie się upiekły.
Przystawka udała się wybornie, słodko-gorzka brukselka idealnie połączyła się ze zrumienionym bekonem.
Składniki:
brukselka (tyle sztuk ile plastrów bekonu) - ,,kapustki" powinny mieć podobną wielkość
plastry surowego i wędzonego bekonu
metalowe szpadki lub wykałaczki
Przygotowanie:
Brukselkę umyć, obrać z zewnętrznych listków.
Każdą brukselkę owinąć plastrem bekonu i przebić metalową szpadką.
Brukselki ułożyć w naczyniu do zapiekania, piec 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Czas pieczenia zależy od wielkości brukselek, należy je piec do miękkości.
Po wyjęciu brukselek z piekarnika, usunąć metalowe szpadki.
Brukselkę podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2015/02/brukselka-pieczona-w-bekonie.html