ßßß Cookit - przepis na Pieczone kasztany

Pieczone kasztany

nazwa

Składniki

Wykonanie

Pieczonymi kasztanami możesz delektować się w zaciszu domowym, a nie koniecznie na Placu Pigalle!!
Jadalne kasztany są już dostępne w naszych sklepach i skoro nie możemy udać się w podróż do Francji aby tam ich skosztować to możemy udać się do sklepu, zakupić kasztany jadalne i przygotować je w piekarniku. Gorąco polecam ten sposób ponieważ skorzystałam z niego i powiem szczerze, że nie żałuję. Kasztany pieczone są słodkie, zbliżone smakiem do orzechów. Najbardziej smakują mi lekko przestudzone z dodatkiem sosu z miodu i cynamonukasztany po upieczeniu i obraniu maczamy w miodzie wymieszanym z cynamonem i zajadamy. Pycha!!.
Kasztanów upiekłam więcej więc postanowiłam je wykorzystać i przyrządziłam pyszny krem do ciasta – ale to już w kolejnym wpisie….
kasztany jadalne
miód, cynamon
Kasztany myjemy w ciepłej wodzie po czym moczymy je przez 5 minut w wodzie.
Po osuszeniu kasztany kładziemy płaską częścią do dołu i nacinamy ostrym nożem na krzyż.
Kasztany układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Kasztany pieczemy w temp. 220°C przez 15-20 minut aż kasztanom rozchylą się skorupki.
Kasztany lekko studzimy i obieramy z łupin.
Podajemy z miodem wymieszanym z cynamonem lub z solą.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/pieczone-kasztany