Wykonanie
Pieczonymi
kasztanami możesz delektować się w zaciszu domowym, a nie koniecznie na Placu Pigalle!!Jadalne
kasztany są już dostępne w naszych sklepach i skoro nie możemy udać się w podróż do Francji aby tam ich skosztować to możemy udać się do sklepu, zakupić
kasztany jadalne i przygotować je w piekarniku. Gorąco polecam ten sposób ponieważ skorzystałam z niego i
powiem szczerze, że nie żałuję.
Kasztany pieczone są słodkie, zbliżone smakiem do
orzechów. Najbardziej smakują mi lekko przestudzone z dodatkiem sosu z
miodu i
cynamonu –
kasztany po upieczeniu i obraniu maczamy w miodzie wymieszanym z
cynamonem i zajadamy. Pycha!!.
Kasztanów upiekłam więcej więc postanowiłam je wykorzystać i przyrządziłam pyszny krem do ciasta – ale to już w kolejnym wpisie….
kasztany jadalne
miód,
cynamonKasztany myjemy w ciepłej wodzie po czym moczymy je przez 5 minut w wodzie.Po osuszeniu
kasztany kładziemy płaską częścią do dołu i nacinamy
ostrym nożem na krzyż.
Kasztany układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Kasztany pieczemy w temp. 220°C przez 15-20 minut aż
kasztanom rozchylą się skorupki.
Kasztany lekko studzimy i obieramy z łupin.Podajemy z
miodem wymieszanym z
cynamonem lub z
solą.Smacznego!!

