Wykonanie
Smalec z fasoli? Myślę, niemożliwe, a do tego jeszcze
kasza gryczana, która imituje skwarki
boczku. Na pewno nie nadaje się do jedzenia, a już na pewno nie smakuje jak
smalec, a jednak zostałam mile zaskoczona. Od kilku dni zajadam
smalec z
fasoli z
kaszą gryczaną, bez obawy o kalorie i nie
mogę się nim najeść. Na śniadanie i kolację kanapeczka ze
smalcem i
kiszonym ogórkiem, pycha.2 szklanki świeżo mrożonej
fasoli "Jaś", (suchej szklanka)2 małe
jabłka1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1 woreczek
kaszy gryczanej (użyłam tylko połowy ugotowanego woreczka)
sólpieprzmajeranekpapryka ostraoliwa do smażenia
Fasolę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Woreczek z
kaszą gryczaną również gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Na patelnie wlewamy 2 łyżki
oliwy i szklimy na niej pokrojoną w drobną kostkę
cebulę. Do szklącej się
cebuli dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku. 15 sekund podsmażamy i dodajemy obrane, starte na tarce o dużych oczkach
jabłka.Całość mieszamy i lekko podsmażamy, aż odparuje
woda, doprawiając
solą,
pieprzem,
majerankiem. Na tej samej patelni co smażyliśmy
jabłka z
cebulą prażymy
kaszę gryczaną, czyli rozgrzewamy na patelni 2 łyżki
oliwy i prażymy na niej
kaszę gryczaną (ja uprażyłam 1/2 woreczka
kaszy gryczanej), mieszając co jakiś czas, żeby się nam
kasza nie przypaliła.
Kaszę podczas prażenia doprawiamy
solą,
pieprzem i
ostrą papryką. Do ugotowanej
fasoli dodajemy podsmażone
jabłka z
cebulą i całość przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub blendujemy. Do masy fasolowej dodajemy uprażoną
kaszę gryczaną. Całość mieszamy, w razie konieczności doprawiamy do smaku. Gotowy
smalec z
fasoli z
kaszą gryczaną przekładamy do miseczki i chłodzimy. Chociaż mnie osobiście na ciepło również smakuje.
Smalec z
fasoli podajemy najlepiej na domowym
chlebie z dodatkiem
ogórka kiszonego. Smacznego !!!