Wykonanie
W zasadzie, tytuł dzisiejszej potrawy
mówi wszystko: to najbardziej klasyczna z klasycznych surówek obiadowych, bardzo łatwa w wykonaniu, a przy tym niezwykle smaczna i uniwersalna, pasuje bowiem do mnóstwa dań, zarówno
mięsnych,
rybnych, jak i wegetariańskich. Bez problemu przechowuje się ją w lodówce do kilku dni, zatem można przygotować ją również w większych ilościach.

1/2 główki małej
kapusty - ok. 1/2 kg - ścisłe proporcje wagowe nie są najistotniejsze -
sałatkę doprawiamy wg. własnego smaku1
marchewka - obrana, starta na tarcedressing (składniki mieszamy):1/3 szklanki
oleju3 łyżki
białego octu winnego1 łyżka
cukru1 łyżeczka
soli1/4 łyżeczki
pieprzu4 łyżki siekanego
koperkuKapustę bardzo drobno siekamy. Najlepiej zrobić to przy pomocy malaksera, ponieważ ręcznie jest to dość trudne. Można również użyć szatkownicy. Jak najdrobniejsze pocięcie
kapusty jest istotne, ponieważ to właśnie zapewni surówce właściwy smak.Rozdrobnioną
kapustę przelewamy krótko na sicie 1 szklanką wrzątku. Dokładnie odsączamy i odciskamy
wodę.Następnie dodajemy
marchewkę i dressing. Surówkę dokładnie mieszamy, próbujemy, i ostatecznie doprawiamy do smaku
solą,
cukrem bądź
octem, jeśli jest taka potrzeba. Odstawiamy na godzinę do lodówki, by surówka się schłodziła, a smaki się połączyły.Surówka bez problemu wytrzyma w lodówce 3-4 dni.