Wykonanie
Historia surówki Coleslaw sięga najprawdopodobniej czasów rzymskich. Sama zaś nazwa wywodzi się z
języka flamandzkiego od słowa "koolsla", które jest skrótem "koolsalade" (surówka z
kapusty). Ta prosta i pyszna
sałatka jest wspaniałym dodatkiem do różnych dań obiadowych, zwłaszcza do pikantnych
mięs: drobiu,
wieprzowiny czy
wołowiny; ponadto pasuje również do ryb i dań bezmięsnych, jak np. krokiety.

1/2 główki małej
kapusty - ok. 1/2 kg - ścisłe proporcje wagowe nie są najistotniejsze -
sałatkę doprawiamy wg. własnego smaku1
marchewka - obrana, starta na tarcesos (składniki mieszamy):1/2 szklanki
majonezu1/2 szklanki
maślanki1/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
soli1/4 łyżeczki
pieprzu2 łyżki
białego octu winnegoKapustę bardzo drobno siekamy. Najlepiej zrobić to przy pomocy malaksera, ponieważ ręcznie jest to dość trudne. Można również użyć szatkownicy. Jak najdrobniejsze pocięcie
kapusty jest istotne, ponieważ to właśnie zapewni surówce właściwy smak.Rozdrobnioną
kapustę przelewamy krótko na sicie 1 szklanką wrzątku. Dokładnie odsączamy i odciskamy
wodę.Następnie dodajemy
marchewkę i sos. Surówkę dokładnie mieszamy, próbujemy, i ostatecznie doprawiamy do smaku
solą,
cukrem bądź
octem, jeśli jest taka potrzeba. Odstawiamy na godzinę do lodówki, by surówka się schłodziła, a smaki się połączyły.Surówka bez problemu wytrzyma w lodówce 2 dni.