Wykonanie
Sernik robiłam w dużej tortownicy o średnicy 28 cm, a i tak ciasto wypełniło formę po sam brzeg jeszcze przed pieczeniem. Z duszą na ramieniu wkładałam je do piekarnika. Na szczęście pięknie wyszło. Na wszelki wypadek uprzedzam i proponuję wykorzystać większa formę :)Lista zakupów:1 kg
sera na sernik1.5 szklanki
cukru (można dać więcej)6 dużych łyżek
oleju kokosowego5
jajek2 budynie
śmietankowe1.5 szklanki
mleka4 duże łyżki
kakao200 g
wiórków kokosowych + 4 łyżki wiórków do posypania gotowego ciasta
masło i
bułka tarta do formypolewa:200 g kuwertury1 łyżka
oleju kokosowegoZmiksować
ser wraz z
cukrem,
olejem kokosowym,
jajkami, budyniami,
mlekiem i
kakao. Dodać
wiórki kokosowe i wszystko dokładnie delikatnie wymieszać.Formę wysmarować
masłem i obsypać
bułką tartą. Wylać ciasto. Piec 1.5 godziny w 160 st. Po tym czasie wyłączyłam piekarnik i zostawiłam w nim sernik dopóki prawie nie wystygł.Kuwerturę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Dodać
olej kokosowy. Wymieszać. Wystudzone ciasto wysmarować polewą. Posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego :)