ßßß Cookit - przepis na Sos kurkowy do klusek i mięs

Sos kurkowy do klusek i mięs

nazwa

Wykonanie

Sos kurkowy do klusek i mięs
Lubicie sos grzybowy? Kremowy z leśnych grzybów? Mam dla Was przepis na sos kurkowy, który pasuje do wszelkiego rodzaju klusek, gołąbków, makaronu i mięs . Uwielbiam grzyby, a kurki mogę jeść na okrągło. Grzyby można przetworzyć na wiele sposobów ale sos grzybowy to najczęściej przyrządzane przeze mnie danie z grzybów. Jakie grzyby użyję do sosu zależy oczywiście od sezonu. O tej porze królują u mnie kurki i sos kurkowy.
Składniki:
½ kg kurek
250 g creme fraiche lub kwaśnej śmietany
200 ml słodkiej śmietany
1 łyżka karmelizowanej żurawiny
po 1 łyżeczce świeżych ziół jak pietruszka, tymianek, rozmaryn i oregano
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
sól i pieprz do smaku
Oczyść grzyby. Te większe pokrój. Podsmaż grzyby na maśle z dodatkiem, przypraw i ziół. Po 5 minutach dodaj drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Smaż aż cebula się zeszkli, po czym dodaj creme fraiche, śmietanę, żurawinę i zagotuj sos. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli sos jest wciąż za rzadki, gotuj sos tak długo aż odparuje do pożądanej gęstości.
Źródło:http://codojedzenia.pl/sos-kurkowy