ßßß
Składniki:4 kanapki250 g świeżych kurek2 łyżki karmelizowanej żurawiny1 łyżka świeżych ziół, u mnie rozmaryn i pietruszka4 kromko razowego chleba1 łyżka masłasól i pieprz do smaku
Przyrządź karmelizowaną żurawinę. 150 g świeżej lub mrożonej żurawiny usmaż na łyżce masła z dodatkiem 2 łyżek cukru. Smaż aż żurawina zacznie gęstnieć ale wciąć będzie cała. Kromki chleba opiecz lekko w opiekaczu. Kurki oczyść i podziel jeśli są duże. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć grzyby. Smaż w wysokiej temperaturze, tak aby grzyby szybko odparowały wodę. W przeciwnym razie grzyby będą się gotować a nie smażyć. Dopraw kurki solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Ułóż porcje grzybów na kromkach chleba na przemian z żurawiną. Dodatkowo posyp natką pietruszki. Podawaj kanapki na gorąco.