ßßß Cookit - przepis na Pizza dwa smaki

Pizza dwa smaki

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj na obiad upiekłam pizza dwa smaki. Wielka pizza na cieniutkim spodzie . Jedna połowa posmarowana pesto, a druga sosem romesco . Przepis na pizza wziął się stąd, że z mężem mieliśmy ochotę na dwie różne pizze. Mój mąż lubi pizzę z pomidorowym sosem. Natomiast ja lubię dodatkowo obłożyć pizzę zieleniną i do tego posypać obficie parmezanem. Co do jednego byliśmy zgodni, mianowicie, że dzisiaj jemy pizzę bez mięsa. I tak mi się udało przemycić trochę świeżej bazylii i utartego parmezanu na męża połowę. Kiedy już piekę pizzę to z reszty ciasta wypiekam podpłomyki. Są one idealne do dipów i zup. Można je zamrozić i mieć gotowe w razie potrzeby.
Przepis na pizza
Składniki:
Ciasto na pizzę – 3 cienkie spody
450 g pszennej mąki
2 łyżeczki soli
15 g świeżych drożdży
300 ml letniej wody
2 łyżki oliwy
Nadzienie
3 łyżki sosu romesco, tutaj przepis
200 g mozzarella
3 łyżki pesto z bazylii, tutaj przepis
30 g parmezanu
kilka suszonych pomidorów w oleju
czarne oliwki w oleju
garść zieleniny, u mnie rukola i bazylia
Rozpuść drożdże w letniej wodzie. Dodaj oliwę, mąkę, sól i zagnieć elastyczne ciasto. Pamiętaj różne rodzaje mąki chłonną wodą inaczej. Ciasto powinno być lekko lepkie ale swobodnie odchodzić od brzegów naczynia. Być może potrzebujesz mniej lub więcej wody. Przykryj wyrobione ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 35 minut. Wyjmij ciasto na stolnicę, złóż kilka razy. Podziel na 3 części i rozwałkuj na cienkie placki. Upiekłam tylko dwie pizze, a z reszty ciasta upiekłam cienkie podpłomyki. Posmaruj jedną połowę pizzy pesto, a drugą romesco. Posyp obficie startą mozzarella, pokrojonymi oliwkami i pomidorami. Piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez 15 minut. Wyjmij i posyp zieleniną i świeżo utartym parmezanem.
Źródło:http://codojedzenia.pl/pizza-dwa-smaki