ßßß
Przepis na pizzaSkładniki:Ciasto na pizzę – 3 cienkie spody450 g pszennej mąki2 łyżeczki soli15 g świeżych drożdży300 ml letniej wody2 łyżki oliwyNadzienie3 łyżki sosu romesco, tutaj przepis200 g mozzarella3 łyżki pesto z bazylii, tutaj przepis30 g parmezanukilka suszonych pomidorów w olejuczarne oliwki w olejugarść zieleniny, u mnie rukola i bazylia
Rozpuść drożdże w letniej wodzie. Dodaj oliwę, mąkę, sól i zagnieć elastyczne ciasto. Pamiętaj różne rodzaje mąki chłonną wodą inaczej. Ciasto powinno być lekko lepkie ale swobodnie odchodzić od brzegów naczynia. Być może potrzebujesz mniej lub więcej wody. Przykryj wyrobione ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 35 minut. Wyjmij ciasto na stolnicę, złóż kilka razy. Podziel na 3 części i rozwałkuj na cienkie placki. Upiekłam tylko dwie pizze, a z reszty ciasta upiekłam cienkie podpłomyki. Posmaruj jedną połowę pizzy pesto, a drugą romesco. Posyp obficie startą mozzarella, pokrojonymi oliwkami i pomidorami. Piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez 15 minut. Wyjmij i posyp zieleniną i świeżo utartym parmezanem.