ßßß Cookit - przepis na Smażone pierożki z mozzarellą i bazylią

Smażone pierożki z mozzarellą i bazylią

nazwa

Wykonanie

Było dietetycznie to teraz jest kalorycznie ;} Pyszna przekąska bardzo smaczna na ciepło jak i na zimno. Nadzienie może być dowolne np. szynka, pieczarki albo po prostu to co znajdziemy w lodówce : }
Przygotowanie: 40 minut | Smażenie
Składniki:
Ciasto jak na pizze:
300 g mąki
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
10g świeżych drożdży
letnia woda
Nadzienie:
125 g mozzarelli
garść świeżej bazylii
olej do smażenia
Nadzienie: Mozzarellę kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojoną bazylie.
Ciasto: Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody wkruszyć drożdże, dodać sól, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, rozczyn i tyle wody aby powstała jednolita kula. Ciasto smarujemy łyżką oliwy i odstawiamy w cieple miejsce. Gdy podwoi objętość, przekładamy na stolnicę i wałujemy ( nie zbyt cienko na około 0,5mm). Wycinamy szklanką kółka ( w rękach jeszcze delikatnie rozciągamy ciasto), nakładamy farsz i sklejamy. Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Pałaszujemy :]
Sugestie:
- Smażmy w gorącym tłuszczu około 200*C. Jeśli tłuszcz będzie za zimny pierożki mogą zrobić się twardawe.
-Podajemy z sosem, ja polecam czosnkowy.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2012/07/pierozki-z-mozzarella-i-bazylia.html