ßßß
Przez Marzena 2 września 2016Jeden z dietetyków zachecając do zmniejszenia ilości spożywanych kalorii powiedział "Jedz tylko te słodkości które zrobisz sam." Święta racja. Tak to eliminjue wszystkie cukiereczki, batoniki... kupowane w drodze do pracy. Prawda jest taka łatwiej jest kupić niż zrobić. Wiem z mojego doświadczenia że jak mam zrobić to jem desery o wiele rzadziej, a jak tam u Was?Składnikipłatki owsiane - 3 szklankimleko migdałowe - 1/2 szklankicarob - 1/3 szklankiolej kokosowy (lub margaryna roślinna) - 8 łyżekmiód lub brązowy cukier - 1 szklankaorzechy włoskie pokrojone - 1 szklankanasiona chia - 1 lub 2 łyżkinasiona hemp - 2 łyżkiszczypta solimasło orzechowe - 1/4 szklankicarobowe chipsy (opcjonalnie) - 1/2 szklankiInstrukcjeOlej kokosowy, mleko, cukier oraz masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu.Dodajemy resztę skłaników i dokładnie mieszamy w dalszym ciagu trzymając na ogniu ok 3-4 min. Na koniec możemy dodać carobowe chipsy i wymieszać.Nabieraczką do lodów formujemy ciasteczka i układamy na blaszce. Schładzamy w lodówce. Pycha!