Wykonanie
Prezentuję Wam dziś smaczny i prosty do przygotowania obiad. Przyrządzony ze
szpinakiem i drobno pokrojoną
piersią z kurczaka, z dodatkiem aromatycznego
czosnku. Szybkie w przygotowaniu i naprawdę bardzo smaczne.
Składniki:
szpinakowy makaron – 200 g200 g
szpinaku2 pojedyncze
piersi z kurczaka40 dag
pieczarek0,5 kg
startego sera mozzarella8 łyżek
kukurydzy3
cebule4 ząbki
czosnkuSos:8 łyżek
śmietany20 dag
sera żółtego150 ml
wody1
jajko5 ząbków
czosnkuSól,
pieprzMakaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem
oliwy.
Kurczaka kroimy w drobne kawałki, przyprawiamy i smażymy. W tym samym czasie obieramy
pieczarki, kroimy na plasterki,
cebulkę w kosteczkę i smażymy razem na patelni.
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy do niego wyciśnięty
czosnek, a
potem szpinak i chwilę podsmażamy.Sos:
Jajko wbijamy do miski, dodajemy
śmietanę, rozgnieciony
czosnek i doprawiamy
solą i
pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy i na końcu dodajemy
starty ser.Na dno wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wykładamy połowę
makaronu, posypujemy
startym serem,
pieczarki,
kukurydze,
szpinak posypujemy
serem. Wykładamy drugą połowę
makaronu,
ser,
pieczarki szpinak i tak do wyczerpania składników. Na wierzch posypujemy
serem i polewamy naszą zapiekankę przygotowanym wcześniej sosem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 °C.