ßßß
Składniki:Drożdże 1 kostka 100gCukier 1 szk. ( ja dodaje brązowy)1 cukier waniliowy (widnieje w oryginalnym przepisie, ale ja już nie dodaję)Jajka 4 sztOlej rzepakowy 1 szk.Mleko 3/4 szk.Mąka 3 i 3/4 szk. ( ja używam pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej)Sól szczyptaOlejek pomarańczowy (dodaje opcjonalnie)Pamiętajmy aby składniki miały temperaturę pokojową.Składniki kruszonka:Cukier 1/4 szk.Masło 1/4 kostkiMąka 1/2 szk.opcjonalnie możemy dodać wanilię lub cynamonSposób przygotowania:Pierwszą i jedyną zasadą tego przepisu, której należy bezwzględnie przestrzegać jest warstwowe układanie składników . Zatem jeśli zadbacie o właściwą kolejność warstw pyszne ciasto drożdżowe macie na wyciągnięcie ręki. Na dnie miski układamy pokruszone drożdże, wsypujemy cukier, opcjonalnie również cukier waniliowy, wbijamy jaja, wlewamy olej a następnie mleko. Na koniec wsypujemy mąkę, ja zazwyczaj wykorzystuję pszenną pełnoziarnistą lub orkiszową, dodajemy szczyptę soli i opcjonalnie olejek pomarańczowy. Tak „usypane” ciasto odstawiamy na 2 godziny. Po pewnym czasie ciasto zacznie pracować, warstwy zaczną delikatnie się przenikać, a na wierzchu pojawią się bąbelki. W między czasie możemy przygotować kruszonkę. Cukier, masło, mąkę i opcjonalnie dla dodatkowego posmaku wanilię lub cynamon łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną kruszonką posypiemy wierzch ciasta drożdżowego.Po dwóch godzinach, gdy ciasto już odstoi swoje, dokładnie mieszamy wszystkie składniki za pomocą robota kuchennego lub drewnianej łyżki. Na tym etapie możemy wzbogacić ciasto drożdżowe na przykład o rodzynki. Wymieszane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej zarodkami pszennymi, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C. Pieczemy przez 30-40 minut. Po 30 minutach proponuję zajrzeć do ciasta, gdy wierzch jest już ładnie zarumieniony, możemy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
Ciasto drożdżowe studzimy i zjadamy z ulubioną konfiturą, miodem lub szklanką mleka. Jak sami widzicie przepis na ciasto drożdżowe w minimalnym stopniu nas angażuje, nie wymaga ciągłego doglądania, kilkukrotnego rośnięcia czy utrzymywania stałej temperatury w mieszkaniu. Jedyne co musimy zrobić to zadbać o prawidłową kolejność składników i uzbroić się w cierpliwość. Trzy godziny później możemy cieszyć się już smakiem pysznego ciasta drożdżowego w domowym zaciszu.Mam nadzieję, że wypróbujecie przepis na ciasto drożdżowe i będziecie tak zachwyceni jak ja. P. i jej Mamie serdecznie dziękuję za podzielenie się przepisem.PozdrawiamSmakUla.Podziel się...