Wykonanie
Domowe
ciasto drożdżowe z kruszonką przez dłuższy czas pozostawało poza moim zasięgiem. Wynikało to poniekąd z ogromu pracy i czasu jaki należy poświęcić, a także trochę z obawy przed zakalcem, bo wiadomo z
drożdżowym ciachem trzeba obchodzić się bardzo delikatnie. Jak to się stało, że
ciasto drożdżowe z kruszonką okazało się najprostszym
ciastem jakie kiedykolwiek piekłam? Cały sekret tkwi w genialnym i banalnie prostym przepisie, który dziś zdradzę również Wam!W posiadanie sekretnego przepisu weszłam całkiem przypadkiem. Podczas spotkania ze znajomymi, jak to zwykle bywa w pewnym wieku ;), damska część zboczyła na tematy kulinarne. Takie rozmowy to zawsze kopalnia inspiracji a jak się okazuje również możliwość otrzymania przepisu idealnego. Dzięki uprzejmości P. oraz jej Mamy
mogę cieszyć się smakiem pysznego, domowego
ciasta drożdżowego, które wyjdzie absolutnie każdemu, a przy tym jego przygotowanie nie zajmie nam całego dnia. Czas chyba uchylić rąbka tajemnicy również Wam.

Składniki:
Drożdże 1 kostka 100g
Cukier 1 szk. ( ja dodaje brązowy)1
cukier waniliowy (widnieje w oryginalnym przepisie, ale ja już nie dodaję)
Jajka 4 szt
Olej rzepakowy 1 szk.
Mleko 3/4 szk.
Mąka 3 i 3/4 szk. ( ja używam pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej)
Sól szczypta
Olejek pomarańczowy (dodaje opcjonalnie)Pamiętajmy aby składniki miały temperaturę pokojową.Składniki kruszonka:
Cukier 1/4 szk.
Masło 1/4 kostki
Mąka 1/2 szk.opcjonalnie możemy dodać
wanilię lub
cynamonSposób przygotowania:Pierwszą i jedyną zasadą tego przepisu, której należy bezwzględnie przestrzegać jest warstwowe układanie składników . Zatem jeśli zadbacie o właściwą kolejność warstw pyszne
ciasto drożdżowe macie na wyciągnięcie ręki. Na dnie miski układamy pokruszone
drożdże, wsypujemy
cukier, opcjonalnie również
cukier waniliowy, wbijamy
jaja, wlewamy
olej a następnie
mleko. Na koniec wsypujemy
mąkę, ja zazwyczaj wykorzystuję pszenną pełnoziarnistą lub orkiszową, dodajemy szczyptę
soli i opcjonalnie
olejek pomarańczowy. Tak „usypane” ciasto odstawiamy na 2 godziny. Po pewnym czasie ciasto zacznie pracować, warstwy zaczną delikatnie się przenikać, a na wierzchu pojawią się bąbelki. W
między czasie możemy przygotować kruszonkę.
Cukier,
masło,
mąkę i opcjonalnie dla dodatkowego posmaku
wanilię lub
cynamon łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną kruszonką posypiemy wierzch
ciasta drożdżowego.Po dwóch godzinach, gdy ciasto już odstoi swoje, dokładnie mieszamy wszystkie składniki za pomocą robota kuchennego lub drewnianej łyżki. Na tym etapie możemy wzbogacić
ciasto drożdżowe na przykład o
rodzynki. Wymieszane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
masłem i obsypanej
zarodkami pszennymi, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C. Pieczemy przez 30-40 minut. Po 30 minutach proponuję zajrzeć do ciasta, gdy wierzch jest już ładnie zarumieniony, możemy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
Ciasto drożdżowe studzimy i zjadamy z ulubioną
konfiturą,
miodem lub szklanką
mleka. Jak sami widzicie przepis na
ciasto drożdżowe w minimalnym stopniu nas angażuje, nie wymaga ciągłego doglądania, kilkukrotnego rośnięcia czy utrzymywania stałej temperatury w mieszkaniu. Jedyne co musimy zrobić to zadbać o prawidłową kolejność składników i uzbroić się w cierpliwość. Trzy godziny później możemy cieszyć się już smakiem pysznego
ciasta drożdżowego w domowym zaciszu.Mam nadzieję, że wypróbujecie przepis na
ciasto drożdżowe i będziecie tak zachwyceni jak ja. P. i jej Mamie serdecznie dziękuję za podzielenie się przepisem.PozdrawiamSmakUla.Podziel się...