ßßß
CRUMBLE:MĄKA PEŁNOZIARNISTA (ok 2 łyżki))PŁATKI OWSIANE* (ok 150g)OTRĘBY OWSIANE (ok 2 łyżki)MASŁO (zimne!!!) (120g)CUKIER TRZCINOWY (ok 100g – lub więcej, wg uznania)POSIEKANE MIGDAŁY (ok 3-4 łyżki)CUKIER WANILIOWY (opcjonalnie) (1 łyżeczka)MASA JABŁKOWA:1 KG JABŁEK (najlepiej kwaskowate)SOK Z CYTRYNYMASŁO (1 łyżka)CYNAMON (łyżka – lub więcej/mniej w zależności od upodobań)MIÓD (2-3 łyżeczki – do smaku, w zależności od kwaśności naszych jabłek)MĄKA ZIEMNIACZANA (1 łyżka)Obrane jabłka kroimy w dużą (ok 2-3 cm) kostkę, wkładamy do rondelka, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy masło, miód i podgrzewamy całość kilka minut by jabłka lekko zmiękły. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cynamon, mąkę ziemniaczaną, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.Do miski wsypujemy mąkę, płatki, otręby i cukier. Dodajemy posiekane nożem masło i rozcieramy palcami by powstała kruszonka.Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy masę jabłkową, posypujemy ją cynamonem, migdałami i kruszonką. Zapiekamy w 180* ok 35-40 minut** (na złoty kolor). Gotowe!*mogą być błyskawiczne lub górskie (jeśli używamy górskich połowę warto zmielić)**na ostatnie 5-10 minut możemy zwiększyć temp do ok 190* by wierzch się zrumienił
absolutnie najprostsze, bezmączne i bezcukrowe brownie
batoniki zbożowo-orzechowe
błyskawiczne tosty francuskie z pomarańczami
chrupiące ciasteczka owsiane z żurawiną i sezamem