Wykonanie

CRUMBLE:MĄKA PEŁNOZIARNISTA (ok 2 łyżki))
PŁATKI OWSIANE* (ok 150g)
OTRĘBY OWSIANE (ok 2 łyżki)MASŁO (zimne!!!) (120g)
CUKIER TRZCINOWY (ok 100g – lub więcej, wg uznania)POSIEKANE
MIGDAŁY (ok 3-4 łyżki)
CUKIER WANILIOWY (opcjonalnie) (1 łyżeczka)MASA
JABŁKOWA:1 KG
JABŁEK (najlepiej kwaskowate)
SOK Z CYTRYNYMASŁO (1 łyżka)
CYNAMON (łyżka – lub więcej/mniej w zależności od upodobań)
MIÓD (2-3 łyżeczki – do smaku, w zależności od kwaśności naszych
jabłek)
MĄKA ZIEMNIACZANA (1 łyżka)Obrane
jabłka kroimy w dużą (ok 2-3 cm) kostkę, wkładamy do rondelka, skrapiamy
sokiem z cytryny, dodajemy
masło,
miód i podgrzewamy całość kilka minut by
jabłka lekko zmiękły. Zdejmujemy z ognia, dodajemy
cynamon,
mąkę ziemniaczaną, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.Do miski wsypujemy
mąkę,
płatki,
otręby i
cukier. Dodajemy posiekane nożem
masło i rozcieramy palcami by powstała kruszonka.Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy masę
jabłkową, posypujemy ją
cynamonem,
migdałami i kruszonką. Zapiekamy w 180* ok 35-40 minut** (na złoty kolor). Gotowe!*mogą być błyskawiczne lub górskie (jeśli używamy górskich połowę warto zmielić)**na ostatnie 5-10 minut możemy zwiększyć temp do ok 190* by wierzch się zrumienił

absolutnie najprostsze, bezmączne i bezcukrowe brownie

batoniki zbożowo-
orzechowe
błyskawiczne tosty francuskie z
pomarańczami
chrupiące
ciasteczka owsiane z
żurawiną i
sezamem