Wykonanie
Dzisiaj podstawowy przepis na
ciasteczka owsiano-
bakaliowe. Ich smak możecie za każdym razem zmieniać dodając inne dodatki lub zmieniając ich proporcje.
Ciasteczka są smaczne i niezbyt słodkie.
Ciasteczka bakaliowe/2 duże blaszki
ciastek; źródło /500 g mieszanki
płatków i
bakalii (np.
płatki owsiane, kukurydziane,
musli,
żurawina,
rodzynki i inne
suszone owoce,
orzechy,
wiórki kokosowe,
pestki dyni,
słonecznika,
sezam, len,
otręby)100 g
brązowego cukru (dałam muscadavo)2-4
jajek (ilość zależy od składników które dodamy. W oryginalnym przepisie były 2
jajka, ja dałam 4 sztuki, tak by
mieć możliwość zlepienia składników)Wszystkie składniki mieszamy w misce. Ilość
jajek musi być taka, by swobodnie można było uformować w dłoni
ciastko (bierzemy łyżką ciasto, zlepiamy w kulkę, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy). Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170°C i pieczemy ok 12-15minut.