Wykonanie
To jedne z naszych ulubionych
ciasteczek.Robimy je w takim rozmiarze że spokojnie można się jednym nasycić.Nie zapisałam niestety źródła przepisu, widnieje w moim przepiśniku od dawna,wtedy jeszcze nie myślałam że
będę wpisywać go tutaj.Tym sposobem
ciasteczka trafiają i do wirtualnego archiwum.
1 szklanka
płatków owsianych1/2 szklanki
mąki pszennej razowej lub orkiszowej1/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
otrębów70 g miękkiego
masła1
jajko1/4 szklanki
brązowego cukrułyżka
śmietany lub gęstego
jogurtu naturalnegoszczypta
soli1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia300 g
suszonych owoców i pestek (
sezam,
słonecznik), mogą być
rodzynki,
żurawinaTu przed upieczeniem...
Owoce zalać wrzątkiem, namoczyć chwilę i odsączyć na sitku.Resztę składników razem połączyć i formować spore kule, spłaszczać i układać na blasze.Masa jest dość kleista, zależy jakiej
mąki użyjecie - można dodać
miodu lub więcej
masłajeśli potrzeba, aby całość się dobrze połączyła.Piec 15-18 minut w 180 stopniach, do lekkiego zbrązowienia.