ßßß
To jedne z naszych ulubionych ciasteczek.Robimy je w takim rozmiarze że spokojnie można się jednym nasycić.Nie zapisałam niestety źródła przepisu, widnieje w moim przepiśniku od dawna,wtedy jeszcze nie myślałam że będę wpisywać go tutaj.Tym sposobem ciasteczka trafiają i do wirtualnego archiwum.
1 szklanka płatków owsianych1/2 szklanki mąki pszennej razowej lub orkiszowej1/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki otrębów70 g miękkiego masła1 jajko1/4 szklanki brązowego cukrułyżka śmietany lub gęstego jogurtu naturalnegoszczypta soli1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki proszku do pieczenia300 g suszonych owoców i pestek (sezam, słonecznik), mogą być rodzynki, żurawinaTu przed upieczeniem...
Owoce zalać wrzątkiem, namoczyć chwilę i odsączyć na sitku.Resztę składników razem połączyć i formować spore kule, spłaszczać i układać na blasze.Masa jest dość kleista, zależy jakiej mąki użyjecie - można dodać miodu lub więcej masłajeśli potrzeba, aby całość się dobrze połączyła.Piec 15-18 minut w 180 stopniach, do lekkiego zbrązowienia.